24.4 C
Rapla
Neljapäev, 25 juuli 2024
UudisedGalerii: Aasta äriteo tiitli võitnud pereettevõtte jaoks oli võit suur üllatus

Galerii: Aasta äriteo tiitli võitnud pereettevõtte jaoks oli võit suur üllatus

Rapla maakonna kõrgeima ettevõtlusauhinna ehk tiitli “Aasta äritegu 2023” pälvis Kohilas tegutsev ettevõte Jäämari OÜ. Tiitli tõi neile uue jäätisetehase ehitus ja käivitamine 2023. aastal.

Autasu said nad kätte Raplamaa parimate ettevõtjate pidulikul tunnustusõhtul neljapäeval, 13. juunil Raplas ehitustarvete kaupluse ESPAK ruumides. Tunnustuse võtsid vastu Jäämari OÜ eestvedajad Virgo Tuul ja Kaili Tuul. Üle andis selle Tiit Niklus, kes on N&N Invest Grupi juht ning ühtlasi ka “Raplamaa äritegu 2022” tiitli võitja.
Kaili Tuul ütles, et nii suure tunnustuse pälvimine tuli talle üllatusena. Ta ütles, et kui sai ettevõtete tunnustusõhtule kutse, siis arvas, et pigem on Jäämari OÜ nomineeritud ühes teises kategoorias, kuid võit tuli hoopis kõige tähtsamas kategoorias. “Kui saime üritusele kutse, siis oli sellele märgitud, et olete nomineeritud. Kuna Jäämaril täitus just maikuus 10 aastat, siis ise arvasin, et ju oleme nomineeritud kategoorias “Väike ja tubli”. Oleme 2015. aastal saanud ka tunnustuse “Uustulnuk”. Väga-väga suure üllatusena tuli, et oleme nomineeritud kategoorias “Äritegu 2023” ja ühtlasi, et oleme selle tiitli laureaat. See on meie väikesele ettevõtmisele väga suur tunnustus,” rääkis Tuul.

Ta lisas: “Ma ise omas peas eeldan, et äritegu on midagi väga suurt – väga suur investeering, suur meeskond, suur ettevõte ja et see tiitel meile omistati, tundus seda üllatavam. Aga kui vaadata tiitlit teise nurga alt, siis on see tunnustus pere-ettevõtmisele, kes on suure töötahte ja sihikindlusega koduköögist jõudnud päris enda tootmishooneni.”
Tuul rääkis, et tootmishoone rajamise käigus tuli tal korduvalt külastada Raplas asuvat ESPAKi kauplust, kuid nüüd seal tunnustusõhtul viibida oli hoopis teine tunne. Neljapäevase tunnustusõhtu päevajuht oli näitleja Ursel Tilk ning muusikalist meelelahutust pakkusid Birgit ja Indrek Sarrap.

Protsess tootmishoone valmimiseni

Jäätise tootmist alustas Kaili Tuul võrdlemisi tagasihoidlikes tingimustes oma koduköögis. Ühel hetkel hakkas tellimuste hulk kasvama ning siis koliti tootmine ümber garaaži, kus mees oli varem oma asju hoidnud. Viis aastat tagasi tekkis tunne, et suvekuudel ei saa nii väikese pinna peal töötada, ja hakati unistama suurest sügavkülma laopinnast ja külmkambrist.
Suvel tarnib Jäämari OÜ jäätiseid ka Soome ning kitsal pinnal oli tellimuste täitmine tõeline väljakutse. Samas on jäätise tootmine suuresti hooajaline tegevus. Talvekuudel oleks jätkuvalt koduses garaažis hakkama saanud, aga suvel ei mänginud see enam välja. Samuti oli vaja laopinda tooraine ja materjalide hoiustamiseks. Kaili Tuul rääkis, et sel hetkel, kui esikus hakati ladustama kookospiimapakke ning lapse toas oli transpordikastide virn, tundus, et enam ei elata kodus, vaid keset tootmist.
Järgmisena kuulsid nad krundist, mis võiks sobida uue tootmishoone rajamiseks. “Kuidagi jõudis meie kõrvu, et üks krunt seisab ja omanik ise hetkel ei planeeri sellele ehitama hakata. Võtsime omanikuga ühendust ja kuna tema oli nõus meile oma krundi müüma, hakkasime üha rohkem mõtlema oma tootmishoone rajamisele,” meenutas Tuul. Samal ajal avanes PRIA-s maaelu mitmekesistamise meede, kuhu esitati taotlus, mis sai ka positiivse otsuse. Uue tootmishoone rajamine võis alata. Kaili Tuul rõhutas, et ilma PRIA toetuseta poleks see plaan olnud kuidagi teostatav.
Ehitustöö viis läbi Otto Ehitab OÜ. Kuigi Venemaa sissetung Ukrainasse tekitas ärevust ning ehitusmaterjalide hinnad kõikusid, kiitis Tuul ehitajaid, et tööd ei jäänud kunagi graafikust maha. “Täna on meil palju ruumi, meil on eraldi ladu tooraine ja materjalide hoiustamiseks, meil on eraldi külmkamber valmistoodangu hoiustamiseks. Meil on kaasaegsed töötingimused. Hoones asub ka eraldi õppeklass, kus saab vastu võtta ekskursioone, külalisi ja korraldada lastele töötubasid või jäätise degusteerimist. Meie hoonel on päikesepaneelid ja akupank,” rääkis Kaili Tuul.

Tunnustus koos tütrega

Raplamaa parimate ettevõtete tunnustusõhtu tegi perekond Tuule jaoks veel erilisemaks see, et tunnustuse pälvis ka nende tütar Teele. Tema lööb kaasa õpilasfirmas Snaps, mis toodab tervisejooke. Snaps valiti tänavuse aasta Raplamaa parimaks õpilasfirmaks. Kaili meenutas, et kogu Jäämari idee saigi alguse Teelelt.

“Ta küll ise pole Jäämaris kordagi jäätist teinud, aga üritustel on müügitööga aidanud juba väikesest peale. Selline kokkusattumus, et oleme tunnustatud ühel üritusel, on muidugi meie pere jaoks väga eriline,” sõnas Kaili Tuul. Veel ütles ta, et kuna Kohila kogukond on neid alati hästi hoidnud, soovib ta tagasi anda sellega, et võimalusel toetab alati õpilasfirmasid või muid Kohila laste ja noortega seotud projekte. Uue hoone õppekööki on sellel aastal kasutanud juba kaks õpilasfirmat.

Elutööpreemia

Raplamaa parimate ettevõtete tunnustamist viis läbi Raplamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus (RAEK) koostöös Raplamaa Omavalitsuste Liidu ja Raplamaa Partnerluskoguga. Lisaks aasta äriteo ja parima õpilasfirma tunnustusele anti välja veel mitmeid autasusid tublidele Raplamaal tegutsevatele ettevõtetele.
Samasugust tunnustusõhtut korraldatakse iga aasta suve hakul. Üks selle õhtu suurimaid väärtusi on silmaringi laiendamine selles osas, millised ettevõtted meie maakonnas toimetavad ja milliseid ägedaid asju luuakse. Aasta äriteo kõrval on üks väärtuslikumaid tunnustusi ka kategooria “Rahva lemmik”. Ülejäänud kategooriates valib võitja välja žürii, aga rahva lemmiku puhul loeb internetihääletus. Seal pälvis sel aastal esikoha Hoog Mobility OÜ, kes haldab mitmes Eesti väikelinnas elektriliste tõukerataste võrgustikku.
Tunnustuse võtsid vastu ettevõtte algatajad Holger Ollema ja Drevor Andris Rudnevs. Kuigi teistes kategooriates nad esikohti ei saavutanud, kutsuti neid lava ette korduvalt, sest nomineeritud olid nad nii äriteo kui ka uue tulija tiitlile.

Heiki Kraam pälvis Raplamaa ettevõtjate ühingu ettevõtluse elutööpreemia. Selle andsid üle ettevõtjad Anneli Pärna ja Andrus Kuusmaa.

Kogu tunnustusõhtu üks pidulikumaid hetki oli see, kui Heiki Kraam pälvis Raplamaa ettevõtjate ühingu ettevõtluse elutööpreemia. Selle andsid üle ettevõtjad Anneli Pärna ja Andrus Kuusmaa. Traditsioon on see, et tunnustusõhtu toimub alati eelmise aasta võitja juures. See omakorda tähendab, et Jäämari OÜ ei saa nüüd loorberitele puhkama jääda, vaid peab hakkama organiseerima järgmise aasta tunnustusõhtut.

Infokasti:

Raplamaa parimad ettevõtted 2023

Äritegu 2023: Uue jäätisetehase ehitus ja käivitamine Kohilas – Jäämari OÜ
Väike ja tubli: Seersant M&A OÜ
Uustulnuk: Ehe Koduresto OÜ / Loobergi Talu OÜ
Rabav toode: Luksuslikud parvevillad Parvekülas – Parvematkad OÜ
Parim õpilasfirma: ÕF Snaps, juhendaja Margot Sarv
Rahva lemmik: Elektritõukerataste jagamisteenus – Hoog Mobility OÜ

“Vana kala 25” laureaadid:
Argo Rau – Argo Rau Männimäe Talu FIE
Mart Järvik, Mait Järvik – Tulihein OÜ
Allar Peek – ERA Valduse AS
MP-Logistics OÜ – Martin ja Kersti Petjärv
Kärdi Kalda – OÜ Perearst Kärdi Kalda
Ülle Stern – OÜ Perearst Ülle Stern
Ülo Flaur, Alo Vahtmäe, Elmo Allika, Märt Meinberg, Mikk Meinberg, Esko Allika – Pae Farmer

Raplamaa ettevõtjate ühingu ettevõtluse elutööpreemia – Heiki Kraam

Kategooriate võitjad said meeneks massiivse klaasist vaasi, mis valmistati Järvakandi klaasistuudios. “Vana kala 25” laureaate ja Raplamaa ettevõtjate ühingu ettevõtluse elutööpreemia laureaati tunnustati Puraviku Tuuleveski sepikoja meenetega. Raplamaa Omavalitsuste Liit tunnustas kategooriate võitjaid hõbedase rinnamärgiga.

« kohta 4 »
Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare