19.4 C
Rapla
Esmaspäev, 16 sept. 2024
UudisedKeavas oli imeline jaaninädalavahetus

Keavas oli imeline jaaninädalavahetus

Keavas korraldati 22.-23. juunil VII Kodukandipäev koos jaanipäeva tähistamisega. Mitmesugust tegevust jagus nii suurtele kui ka pisematele.

Keava Kodukandipäev algas keskpäeval rongkäiguga tammede allee juurest koolimajani. Selle käigus tehti üllatuspeatus, et avada mälestuspingid. See oli Keava Haridus- ja Kultuuriseltsi (MTÜ) armas üllatuskingitus külale. Keava külavanem Hendrik Ross disainis pingid ise, kuid raha selleks saadi MTÜ kaudu. „See on meil juba pikk traditsioon kinkida MTÜ-lt midagi kogukonnale kodukandipäevadeks,” põhjendab Ross ning lisab, et kuna varem on palju puid istutatud ja neid enam kuhugi pole istutada, otsustati seekord pinkide kasuks.

Rongkäigule mõtlesid hümni Kadi Uibo ja Arno Kalbus, kes ööpäev varem selle valmis kirjutasid. Keava koolimaja juures heisati lipp ja Katrin Anto kandis volikogu tervitusena ette Keavale pühendatud enda kirjutatud pika luuletuse. Koolimajas vaadati Keava kroonikaid ja rahvarõivaste näitust. Lisaks sai teoks ka vilistlaste kokkutulek.
Keava staadionil sai müügitelkidest soetada põnevat käsitööd. Lisaks olid kohal vabatahtlikud päästjad, kes tekitasid elevust vee, tule ja suitsuga. Ameerika autode näitusel sai imestada nii masinate suuruse kui ka kuju üle. Keava küla lapsed olid Lea Karjase juhendamisel kooli kõrvalt pähe õppinud kolm lugu, mille nad esitasid kingitusena Keava külale. Sille Valinu joonistas noortele ja pisematele näomaalinguid, mille eest ta tasu ei soovinud. Sille põhjendus oli, et Keava on tema kodukant ja temal oli algusest peale just selline plaan.
Populaarseks on saanud kodukohvikud, mis ei puudunud ka Keava kogukonnapäevalt. Mõlemal päeval olid kohvikud puupüsti külastajaid täis ning teisel päeval olid kuuldavasti järjekorrad pikemad kui tund aega ning autode rivi kaugele näha. Inimestel jagus toredat suhtumist ja kõik ootasid kenasti oma järge, sest maitsed olid sellist pikka ootamist väärt.
„See oli väga suurelt ette võetud ja uhke ning menukas kohvik ja ilmselt see meelitas rahvast ka kaugelt,” ütleb Ross.
Keava koolimaja avati ka pühapäeval, 23. juunil, et huvilised, kes esimene kord külastusel osaleda ei saanud, saaksid uuesti proovida. Õhtul algas jaanipidu, kus olid traditsioonilised jaanitegevused nii suurtele kui ka väikestele. Õnne sai proovile panna MTÜ korraldatud jaaniloteriis, kus olid magusad auhinnad. Jaaniõhtu lõpetas tantsuõhtu Mait Maltisega Keava suveaias.
„Kirja sai meid külastuslehele üle 300 ja silma järgi oli esimesel päeval ca 300 külastajat, jaaniõhtul ca 500 külastajat ja kodukohvikute külastajate arvu ei oska keegi öelda, kuna sellist rahvamassi pole veel kohvikutes nähtud ja nad olid terve küla peal laiali. Meie viiest kodukohvikust neli müüs end paari tunniga läbi, kuigi kodukohvikud olid planeeritud neli tundi kestma. Ise oma kodukohvikus “Värviliste majade kodukohvik” müüsin kokku ca 100 ühikut toitu,” kirjeldab Hendrik Ross.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare