9.9 C
Rapla
Kolmapäev, 23 okt. 2024
UudisedKehtna kirik tähistas 170. aastapäeva peapiiskopi külaskäiguga

Kehtna kirik tähistas 170. aastapäeva peapiiskopi külaskäiguga

Kehtna Peetri kirik jõudis oma ajaloos märkimisväärse verstapostini, tähistades oma 170. aastapäeva. Sel puhul toimus pidulik jumalateenistus, mille pidas Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskop Urmas Viilma, kes viibis Kehtna kirikus esmakordselt.

Kehtna kirik valmis 1854. aastal ehk täpselt 170 aastat tagasi. Pärast valmimist õnnistas selle 20. juunil 1854 sisse toonane Rapla kirikuõpetaja Eduard Pontus Haller. Ajalooliselt on see kandnud ka Järvakandi Peetri kiriku nime ning rahvasuus on seda nimetatud kabeliks. Tänapäeval on see Rapla Maarja-Magdaleena koguduse filiaal ning regulaarsed jumalateenistused toimuvad seal ühe korra kuus, iga kuu viimasel pühapäeval. Neid viib läbi Rapla kirikuõpetaja Mihkel Kukk.
Kehtna kiriku ajaloos on üks oluline aasta veel 1887, kui kirikule ehitati torn. Enne seda meenutas hoone pigem vennastekoguduse palvemaja kui kirikut. Pühapäeval, 30. juunil toimunud teenistusel oli kohal aga rohkem vaimulikke. Teenistuse käigus pidas jutluse peapiiskop Urmas Viilma, samuti osalesid teenistusel Lääne-Harju praost Jüri Vallsalu, Mihkel Kukk, Vigala Maarja koguduse õpetaja Kristiina Jõgi ning Türi ja Käru koguduse õpetaja Jaanus Noormägi. Aastatel 1988-1991 oli Noormägi Kehtna koguduse õpetaja.
Ümmargusele aastapäevale pühendatud teenistusel osales tavapärasest tunduvalt rohkem inimesi. Tavaliselt jääb teenistusel osalevate inimeste arv reeglina kümne piiresse, aga seekord oli osalejaid kuuekümne ringis. Nii palju inimesi on Kehtna kirikusse tulnud kas kontsertide või jõulude ajal. Muusikalise poole eest hoolitses teenistuse käigus Kehtna klubi segakoor Corvus. Organistina teenis kaasa Hille Poroson.
Peapiiskop Urmas Viilma rääkis oma jutluses, et selliseid Eesti luterlikke kirikuid, kus ta käinud ei ole, võib kokku lugeda ühe käe sõrmedel. Kuni 30. juunini oli üks selline ka Kehtna kirik, kuid nüüd jõudis ta ära käia ka seal. Ühtlasi juhtis peapiiskop tähelepanu sellele, et Kehtna kiriku kaitsepühakule Peetrusele pühendatud päev on kirikukalendris 29. juunil ehk väga lähedal 20. juunile, mil 1854. aastal kirik sisse õnnistati. 29. juunil tähistatakse kristlikus maailmas peeterpaulipäeva, millega peetakse meeles apostlite Peetruse ja Pauluse märtrisurma. 30. juuni teenistusele järgnes mitteametlikus vormis kohvilaud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare