Ulvi Blande
Vaadates hiljuti ühte reisisaadet Gruusiast, tekkis vastupandamatu juustupiruka soov. Hatšapuri ehk juustupirukas on üks Gruusia kuulsamaid roogi, millest on igal perenaisel oma retsept. Tavaliselt valmistatakse neid pärmi- või hapukooretaignast. Guugeldades avastasin, et neid valmistatakse ka natuke erineval viisil nii lahtiselt kui ka kinniselt ja ka erineva kujuga.
Vaja läheb: 250 g hapukoort, 150 g võid, 1 muna, 6 dl nisujahu, natuke soola, 0,5 tl soodat.
Täidis: 250 g jämedalt riivitud Suluguni või brõnsa juustu (ka cheddar sobib), 1 muna, 2 küüslauguküünt, natuke pipart.
Sega hapukoor sulatatud ja jahtunud võiga. Sega omavahel jahu, sool ja sooda. Klopi juurde muna, sega kõik omavahel kokku. Sõtku ühtlane pehme taigen. Lase natuke seista.
Täidise valmistamiseks sega riivitud juust muna ja pressitud küüslauguga, maitsesta pipraga.
Jaga taigen kaheks palliks. Rulli pallid kergelt jahusel laual ümmargusteks “pannkookideks”. Pane ühele peale juustutäidis. Vajuta täidis pisut käega maha, et keskele ei jääks suurt kuhja. Kata teise taignakettaga. Suru piruka servad tihedalt kinni ja pintselda pealt lahtiklopitud munaga. Torka pirukasse kahvliga mõned augud. Küpseta hatšapuri pöördõhuga 200-kraadises ahjus 10 minutiga kuldseks. Määri ahjust tulnud hatšapurile natuke võid. Serveeri soojalt.
Mina küpsetasin pannil kaane all nõrgal kuumusel mõlemalt poolt umbes 7 minutit ja küpses ka päris ilusti läbi.
Pannil küpsetades peaks jälgima, et taignakettad liiga paksud ei ole, muidu ei küpse läbi.
Üks nipp ka. Jäta pealmine taignaketas ära ja keera täidisega “pannkook” lihtsalt pooleks ja vajuta servad kinni. Nii saad väiksema piruka ja on ka kergem pannil küpsetada.
Retsept: Nam-nami.ee