2.7 C
Rapla
Esmaspäev, 2 dets. 2024
SisuturundusKohvijookide liigid ja nende erinevused

Kohvijookide liigid ja nende erinevused

Sisuturundus

Maitsev kohv – mis muudab selle eriliseks?

Igaühe visioon täiuslikust kohvist on erinev. Mõne jaoks on see kange aromaatne jook ilma lisanditeta, teise jaoks on see sametine jook, mille peal on mõnus piimavaht. Ükskõik, milline on sinu idee ideaalsest kohvist, tänapäevane kohvivalik tagab, et igaüks leiab midagi sobivat. Olulist rolli mängib ka sinu valitud kohvimasin. Mõistagi võivad terminid ajada sind segadusse, arvestades seda, kui palju valikuid on saadaval.
Espresso, latte, cappuccino, americano, macchiato – mille poolest need erinevad ja kuidas valmistada kodus oma lemmikut? Alates kohvioast kuni tassikese valmistamiseni on siin kiire ülevaade kõige populaarsematest kohvijookidest, et saaksid avastada oma lemmiku.

Kohvimasina valimine kohviubadele

Erinevad kohvimasinad valmistavad erinevaid jooke. Üks masin võib valmistada ühte kohvi, teine annab aga samadele ubadele täiesti teise maitse. Enne suuremat ubade koguse ostmist tasub neid proovida oma praeguse kohvimasinaga. Automaatsed kohvimasinad suudavad valmistada mitmeid erinevaid jooke, filterkohvimasinad sobivad aga delikaatsemate maitsete ja ka erikohvide jaoks.

Kohvioad – kohvijookide alus

Maailmas on sadu kohviubade liike, aga kõige populaarsemad kohvioad on araabika ja robusta, millest on valmistatud enamik kohvijooke.
• Araabika kohvioad: Need on mahedamad, väiksema kofeiinisisaldusega ja mitmekülgse maitseprofiiliga, alates puuviljade ja marjanootidest kuni šokolaadi või lillede alatoonideni. Araabika on paljude kohvisõprade lemmik oma mahedama maitse tõttu ning see sobib hästi nii espresso, musta kohvi kui ka piimakohvide valmistamiseks.
• Robusta kohvioad: Need sisaldavad rohkem kofeiini ja on kangema, intensiivsema ja mõru maitsega. Puhtaid robusta ube üldiselt ei kasutata; neid segatakse pigem araabika ubadega, et valmistada tasakaalukas segu, kus on nii mahe kui ka kange maitse üheskoos. Sellised segud sobivad hästi piimakohvidele, nagu näiteks cappuccino ja latte valmistamiseks.

Foto: pexels.com

Erinevad kohvijoogid – kõik, mida pead teadma

Latte, americano, macchiato – hämmastav, kui palju kohvijooke saab valmistada väikestest, aga võimsatest kohviubadest. Oma lemmikmaitse nautimiseks ei piisa veel sellest, kui kasutad värskeid ube või kvaliteetset jahvatatud kohvi – sa pead mõistma ka nende jookide erinevusi. Siin on kõige populaarsemate jookide ülevaade:
Espresso
Espresso on vaieldamatult üks kõige populaarsemaid kohvijooke. Selle intensiivne maitse ja lai aroomiskaala ning väike kogus on kõigile tuntavad. Autentse espresso kodus valmistamiseks järgi neid soovitusi:
• Espressot valmistatakse peenelt jahvatatud kohvist, veendumaks, et vesi omandaks aeglaselt ja põhjalikult kõik aroomid ning maitsed.
• Kohvi tuleb tugevalt tampida. Ühe serveeringu kohta kasutatakse 7-8 grammi jahvatatud kohvi.
• Selleks, et nautida väikeses veekoguses parimaid maitseid, on vajalikud kvaliteetsed kohvioad. Soovitatud on jahvatada kvaliteetseid ube iga espresso jaoks eraldi.

Americano
Kui espresso on sinu jaoks liiga kange, on americano natuke mahedam must kohv. Selle valmistamisel lahjendatakse espressot kuuma veega. Sedasi muutub intensiivne maitse mahedamaks, ent säilib kohvi aroom ja olemus. Americano valmistamiseks:
1. Valmista espresso.
2. Lahjenda seda veega, vastavalt oma soovitud kangusele.

Cappuccino
Kreemine cappuccino põhineb samuti espressol, aga eristub oma piimavahukatte poolest. Selle võtmeomadused:
• Cappuccino kasutab tumedama röstiga kohvi, sest selle rikkalik maitse sobib hästi piimaga.
• Intensiivse maitse jaoks on vajalikud peenelt jahvatatud kohvioad.
• Korralikult tehtud piimavaht on kriitiliselt oluline. Mõned edasijõudnud kohvimasinad teevad seda automaatselt, teiste puhul on vaja piimavahustajat.
• Testimaks, kas cappuccino on tehtud õigesti, proovi kraapida vahtu lusikaga, et avalduks allpool olev kohv. Kui seda on raske teha, on cappuccino täiuslikult valmistatud.

Foto: Pexels.com

Latte

Populaarne piimapõhine latte on kreemisem ja mahedam kui cappuccino oma kõrgema piimasisalduse tõttu. Selle valmistamisel segatakse espresso sooja piimaga, mille peale pannakse õhuke piimavahukiht. Latte valmistamiseks kodus:
1. Valmista espresso.
2. Lisa kaks korda rohkem sooja piima.
3. Aseta peale õhuke piimavahu kiht.
Lattele lisatakse tihtipeale siirupit – näiteks karamelli või vanilli, et valmistada karamellilatte või vanillilatte.

Macchiato

See mitmekülgne kohvijook meeldib nii maheda kui ka kange kohvi austajale, seda kahe variatsiooni tõttu:
• Latte Macchiato: See sarnaneb lattega, aga piim lisatakse esimesena ja seejärel espresso. Sedasi tekib kihiline efekt, kus espresso jääb piima peale.
• Espresso Macchiato: Espresso peale pannakse väike törts piimavahtu.
Espresso macchiato valmistamiseks tee lihtsalt espresso ja lisa tassi keskele paar törtsu piimavahtu.

Unikaalne kogemus igale maitsele

Millist kohvi sa tahad proovida? Tugevat espressot, mahedat lattet, ergutavat americanot või kreemist cappuccinot? Iga jook pakub erinevaid maitseid ja elamusi. Pea meeles, et kõik saab alguse kvaliteetsetest kohviubadest ja kohvivalmistamise tehnikate mõistmisest. Kui oled varustatud kohvimasinaga ja harjutad natuke, saad uurida erinevaid retsepte ning rafineerida oma oskuseid, et valmistada kodus täiuslikku kohvi.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare