Sõna “dolma” viitab üldiselt täidetud köögiviljadele, kuid enamasti seostatakse seda just viinamarjalehtedesse rullitud täidisega. Dolmasid valmistatakse väga erinevalt – täidised võivad olla nii lihaga kui ka lihata. Dolma päritolumaades on tava süüa lihaga varianti soojalt, samal ajal kui lihata versioonid on mõeldud külmalt nautimiseks.
Siin on üks levinumaid variatsioone: riisitäidisega viinamarjalehtedesse keeratud dolma.
Vaja läheb:
Umbes 35 soolatud viinamarjalehte, 4 küüslauguküünt
Täidis:
2 dl lühikeseteralist riisi, 1 sibul, 2 tl hakitud siledalehelist peterselli, 2 tl kuivatatud münti, 0,5 tl kaneeli, soola, pipart
Hautamisleem:
0,75 dl oliivõli, 0,75 dl vett, 1 sidruni mahl, 1 tl suhkrut
Tee nii:
Alustuseks valmista täidis.
Vala riis kausis üle keeva veega, sega ja nõruta. Loputa seejärel sõelal külma vee all. Sega riis kokku hakitud sibula, peterselli, mündi ja kaneeliga ning maitsesta soola ja pipraga.
Järgmiseks täida viinamarjalehed täidisega.
Eemalda viinamarjalehtedelt varred. Aseta lehed lauale nii, et rootsude paksem pool on pealpool. Pane umbes 1 tl täidist lehe keskele alla varrekoha kohale. Seejärel rulli lehte alt üles, külgi samal ajal sisse keerates kuni lehe lõpuni.
Vooderda sügavam pann katkiste või veidi ebatäiuslike viinamarjalehtedega – need sobivad siia ideaalselt. Aseta rullikesed tihedalt üksteise kõrvale, et need hoiaksid kenasti koos. Pista vahele mõned pikkupidi pooleks lõigatud küüslauguküüned, mis annavad mõnusa maitse. Lõpuks vala peale hautamisleem – selleks sega kokku kõik retseptis nimetatud koostisosad.
Kata pann kaanega ja lase roal vaikselt podiseda umbes tunni jagu. Kuna riis imeb keetmisel vedeliku endasse, hoia silm peal, et pann liiga kuivaks ei jääks – vajadusel lisa vett klaasitäie kaupa. Kui toit on valmis, lase sel rahulikult pannil jahtuda. Serveeri külmalt ja naudi!




