TarbijaRetseptidImelihtne retsept ajast, mil kartul oli toidulaua kuningas

Imelihtne retsept ajast, mil kartul oli toidulaua kuningas

Kui kรคisin Mahtra talurahvamuuseumis kartulivรตtule pรผhendatud nรคitusel, kรตnetas mind eriti endisaegne toidulaud ja kartuli mitmekรผlgne kasutusviis. Kartul on olnud eestlase toidulaual au sees รผle saja aasta ning sellest toidu valmistamiseks on vรคlja mรตeldud terve hulk pรตnevaid retsepte. Nรคitus mรตjus inspireerivalt ja nii otsustasin รผhe ajaloolise kartulikotlettide retsepti ise kodus jรคrele proovida. See ilmus 1929. aastal ajakirjas Praktiline Perenaine.

Vaja lรคheb: 1 kg kartuleid, 1 muna, 1/2 klaasi jahu, 1-2 supilusikat vรตid (originaalretseptis kirjas taimevรตi Priima). Kastme jaoks hapukoor, kรผรผslauk ning roheline sibul. Kaunistamiseks tomativiilud ja rukola.

Tee nii: Koori kartulid ning pane keema. Keedetud kartulid aja lรคbi masina vรตi tambi pudruks. Lase pudrul natukene jahtuda ning seejรคrel sega sinna sisse muna, maitse jรคrgi soola ja nii palju jahu, et puder oleks siduv ja ei laguneks hiljem kรคte vahel. Sellest vormitakse รผmmargused (tolle aja sรตnastuses โ€žpikergusedโ€) pรคtsid ja praetakse pliidil vรตiga. See on iseseisev toit, kuid alati vรตib selle kรตrvale ka liha sรผรผa. 1929. aastal valmistati kotlettide kรตrvale kuremarjasalat, kuid mina asendasin selle tomati, rukola ja kรผlma kastmega. Kastme jaoks maitsesta hapukoor soola ja pipraga ning pressi sisse maitse jรคrgi kรผรผslauku.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kรตiki kommentaare