11.7 C
Rapla
Pühapäev, 8 sept. 2024
UudisedPooled müüjad jätavad noorelt dokumendi küsimata

Pooled müüjad jätavad noorelt dokumendi küsimata

Aasta lõpus läbi viidud testostlemine näitas, et vaid pooltes Raplamaa müügikohtades küsitakse noortelt alkoholi või tubaka ostmisel dokumenti.

Raplamaal tehti test 44 müügikohas – vaatluse all oli 11 tanklat, 1 kiosk ja 33 kauplust. Müügikohtadest 17 olid Rapla vallas, 9 Kehtna vallas, 13 Märjamaa vallas ja 6 Kohila vallas.

Kõige nirumad olid tulemused Rapla vallas, kus noorelt küsiti dokumenti 23% kordadest. Kõige parem oli tulemus Kehtna vallas, kus vastav protsent oli 75.
Testostlemise korraldas Raplamaa Omavalitsuste Liit (ROL), kasutades värskelt täisealiseks saanud noori inimesi, ja see on osa maakonna rahvatervise programmist. Sarnaseid teste on tehtud juba alates 2016. aastast.

Tulemused on heitlikud
„Alkoholi ja tubakatoodete ostu imiteeriti. Kui noorelt küsiti dokumenti, pakkus noor algul õpilaspiletit, millest teadlik müüja keeldus ja küsis ID-kaarti, sest see on õige isikut tõendav dokument alkoholi/tubaka ostmisel. Kaupluste puhul testiti nii tava- kui ka iseteeninduskassat. Kui kassast lasti toode läbi ilma dokumenti küsimata, oli test ebaõnnestunud.
Testostlemise kohta anti kohe tagasisidet müüjatele – kes testi läbis, sai rohelise tänukirja ja kes ei läbinud, punase märgukirja,” kirjeldas ROL-i  

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare