12.2 C
Rapla
Teisipäev, 22 okt. 2024
TarbijaKas tööandja võib seada nõudeid töötaja välimusele?

Kas tööandja võib seada nõudeid töötaja välimusele?

Töötaja küsib: Mul on rasta juuksepikendused. Tööandja nõuab, et esindusliku välimuse nimel peavad minu juuksed olema patsis. Teistel töötajatel, kellel on pikad juuksed, ei nõuta nende patsis hoidmist. Kas tööandja saab nõuda minu juuste patsis hoidmist ning kas on tegemist ebavõrdse kohtlemisega?

Vastab Heli Ojavee, Tööinspektsiooni nõustamisjurist:
Tööandja võib töölepinguga, töökorralduse reeglitega või muu asutusesisese dokumendiga määratleda nõuded töötaja välimusele. Reeglid peavad olema üldised, näiteks võib sätestada, et töötaja välimus peab olema puhas ja korrektne. Täpsemad nõuded võivad olla kehtestatud valdkondades, kus on vajalik järgida hügieeninõudeid, näiteks toidu tootmisel ja käitlemisel või ka meditsiinis.
Tööandja võib määrata rangemad reeglid välimusele ja riietusele, kui need on seotud tööohutusnõuetega. On tulnud ette tööõnnetusi, kus pikad juuksed on jäänud masina vahele ning põhjustanud tõsise vigastuse – sellistel juhtudel on asjakohane panna paika rangemad reeglid.
Töötaja peab meeles pidama, et tööülesannete täitmisel on ta ettevõtte esindaja, mistõttu ei tohi tema välimus juhtida tähelepanu kõrvale tööülesannetelt. See tähendab, et spordiriided, paljastavad riided ja suured ehted pole sobivad.
Seega ei ole keelatud kehtestada nõudeid töötaja välimusele, kuid need reeglid peavad kehtima kõigile, nõuded peavad olema ametikohta arvestades põhjendatud ja selgelt määratletud – mis on lubatud, mis keelatud. Kui üks töötaja peab oma juukseid patsis hoidma, peaks see nõue kehtima kõigile sarnase juuksepikkusega töötajatele. Samuti tuleb töötajatele selgitada ja põhjendada reeglistiku kehtestamise põhjuseid ehk miks on see tööandja jaoks oluline.
Mõistlik on, kui tööandja teavitab töötajat kehtestatud reeglitest juba töövestluse ajal. Kui reeglid kehtestatakse töösuhte ajal, tuleks tööandjal varuda piisavalt aega, et uut korda töötajatele selgitada ning anda aega harjumiseks.
Lisame, et töötaja on seadusega kaitstud igasuguste nõuete eest, mis puudutavad soorollidele omistatud välimust või käitumist. Tööandja ei tohi eeldada, et töötaja peab järgima soospetsiifilisi norme. Näiteks on töötajal õigus ise valida, kas kanda seelikut või pükse, olla pikkade või lühikeste juustega. Kui tööandja nõuab seeliku kandmist, on töötajal ikkagi õigus valida püksid, ja vastupidi.
Diskrimineerimise kahtluse korral tuleks esmalt pöörduda tööandja poole, et saada selgitus kehtestatud nõude kohta. Kui olukorda ei suudeta lahendada koostöös tööandjaga, võib töötaja pöörduda hinnangu saamiseks soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise voliniku poole.

Võrdsest kohtlemisest ja diskrimineerimisest tööl saab rohkem lugeda siit.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare