Hiljuti käisin söömas Kuusalu kohvikus KesKus, mille majakook mu südame võitis. Ei olnud see liiga magus ega liiga hapu, täpselt selline paras ja mõnus. Tutvuste kaudu õnnestus mul saada ka selle koogi retsept. Kuigi saan seda lugejatega nüüd jagada, ärgitan Kuusallu sattujaid kindlasti ka KesKuse kohvikust läbi astuma ja seal tehtud kooki proovima.
Seda kooki on lihtne teha ja peale saab panna just neid marju, mis endale meelepärasemad. Kuna mu lemmikud on vaarikad, sai seekordne kook tehtud just nendega. Kõige paremini maitseb kook järgmisel päeval. Kohe pärast valmimist ja jahtumist süües on kook mõnevõrra liiga pehme, kuid isegi sellise eest sain lapselt patsutuse õlale ja kiituse: „Tubli töö!“ Ju siis koogitegu ikka õnnestus.
Vaja läheb: purutaigna jaoks 100 g võid, 2,5 dl jahu, pool tl küpsetuspulbrit, 1 tl vanillisuhkrut, näpuotsaga soola, 0,5 dl suhkrut, 1 dl kookoshelbeid; täidiseks 300 g vanillimaitselist kohupiimapastat, 1 dl suhkrut, 200 g hapukoort, 3 muna; peale 200-300 g mustikaid, vaarikaid, kirsse või sõstraid, kaunistuseks tuhksuhkrut.
Tee nii: Pane purutaigna koostisosad kaussi ja näpi need purutaoliseks taignaks. 2/3 taignast vajuta õrnalt 24 cm läbimõõduga koogivormi põhja. Sega kokku täidise koostisosad ja vala täidis purutaignale. Jaota marjad koogile ühtlaselt. Kata kook järelejäänud purutaignaga. Küpseta 200-kraadises ahjus 30-35 minutit. Lase koogil jahtuda ja puista peale tuhksuhkrut.