16.6 C
Rapla
Kolmapäev, 1 mai 2024
UudisedOhutusõppus Rapla ÄKK kasvas üleriigiliseks

Ohutusõppus Rapla ÄKK kasvas üleriigiliseks

Ohutusõppus Rapla ÄKK võttis seekord asja eriti suurelt ette ja kutsus külalisi kogu Eestist. „Meie näitame, kuidas meie oskame. Teie lähete koju ja vaatate, kuidas veel paremini teha,” juhatas õppuse sisse Ülle Laasner.

Reedel, 20. mail kogunes Rapla Kesklinna kooli auditooriumisse üheksa võistkonda. Siinse ohutusõppusega tutvusid Tartu-, Jõgeva-, Põlva-, Lääne-Viru-, Viljandi-, Harju-, Hiiu-, Järva- ja Läänemaa inimesed.

„Me tahame teile pakkuda mõningaid mõtteid, mida oma maakonnas edasi arendada,” ütles õppuse eel Raplamaa Omavalitsuste Liidu turvalisuse ja rahvatervise spetsialist Ülle Laasner.

Järgnevate tundide jooksul läbisid kõik võistkonnad 11 punkti, kus neid erinevatel viisidel proovile pandi. Kohe, kui võistlus avatuks kuulutati, võis poiste tööõpetuse klassist kuulda karjatust. Üks inimene vigastas saega oma kätt, teine minestas. Järgneva veerandtunni jooksul oli võistkonna ülesanne olukorrale sobilik lahendus leida.

Kuna õppuse koostööpartnerid on Päästeamet, Politsei- ja Piirivalveamet, Transpordiamet, Kaitseliit, Naiskodukaitse, Ohvriabi ja Eesti Punane Rist, oli iga punkt pisut oma nägu. Lahendamist vajas teiste seas ka näiteks koolikaklus ja bussiõnnetus. Samamoodi said külalised oma oskusi proovile panna näiteks elektritõukerattaga.

Maakondlikul õppusel osalevatele õpetajatele punkte üldiselt ei jagata. „Aga teie ei karda ju võistelda. Meil on tegemist professionaalidega, teil on täna võistlus,” ütles Ülle Laasner.

Kuna tegemist oli hea praktika jagamisega, palusid korraldajad võistkonda valida kohalikud tegusad inimesed ja ideede elluviijad. „Meie ettepanek oli, et üks haridusvaldkonna inimene oleks ka. Oli hästi erinev seltskond,” rääkis Laasner.

Iga ülesande lahendamise järel sai võistkond kohe tagasisidet, mis läks hästi ja mida parandada saaks. Kõige enam punkte kogus õppuse lõpuks Lääne-Virumaa võistkond. Teise koha sai Järvamaa ja kolmanda Tartumaa esindus.

Võidumeeskonna juht oli Rakvere vallavanem Maido Nõlvak. „Mulle väga meeldis,” kirjeldas ta õppust.

Eriti värvikalt jäi Nõlvakule meelde eelpool kirjeldatud õnnetus tööõpetuse klassis. Punkti viis läbi Eesti Punane Rist. Olles ise aastakümneid Päästeametis töötanud ja Punase Risti tegevusega seotud, lõi ootamatu olukord hetkeks ka Nõlvaku verest välja. „See on väga ilmekas näide sellest, kui oluline on sattuda elulisse keskkonda, kus tuleb reaalseid otsuseid langetada ja tegutseda,” arvas ta. Teoorias õpitu ei ole sellega lihtsalt võrdväärne.

Ta lisas, et nippe ja mõtteid oli omajagu, mida kaasa võtta. Võistluse võit oli magus boonus, kuid oluliseks peab ta pigem saadud teadmisi ja näidet heast praktikast.

Teadmised praktikast

Omamoodi õppus on sündinud kahest formaadist inspiratsiooni saades. Raplamaal on aastaid korraldatud 6. klassidele mängulist „Kaitse end ja aita teist“ (KEAT) õppust. Lisaks on Rapla ÄKK võtnud eeskuju Pärnumaalt Kilingi-Nõmme Öö-Marult. Esimene Rapla ÄKK leidis aset 2020. aasta oktoobris.

„Oleme Raplamaal teinud turvalisust tagavate struktuuridega suurepärast koostööd aastaid, KEAT toimub meil 14. korda ja ÄKK täiskasvanute õppusena kolmandat aastat. KEAT-i viiakse läbi veel ainult Rapla- ja Järvamaal. Ülioluline on jätkata väga heade koostööpartneritega nii laste kui ka lastega tegelevate täiskasvanute koolitamist ja just läbi praktilise tegevuse, mis on kõige efektiivsem meetod,“ ütles Õie Kopli-Mäekivi, kes on aastaid olnud Raplamaa KEAT-i korraldaja ja kolmandat aastat ÄKK-i meeskonna üks juhtidest.

Siseministeeriumi ettepanekul tutvustaski Raplamaa siinset formaati ja meetodit ka teistele, et see saaks levida üle kogu riigi. Ohutusõppuse korraldasid Raplamaa Omavalitsuste Liit ja MTÜ Raplatervis.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare