spot_img
-1.2 C
Rapla
Reede, 31 märts 2023
RSTartu Ülikooli professor esines Raplas ettekandega tervislikust toitumisest

Tartu Ülikooli professor esines Raplas ettekandega tervislikust toitumisest

Tervislik toitumine on tuline teema, mille kohta võib leida vastakaid seisukohti. Üks uuring võib väita, et süüa tuleb ühtesorti toiduaineid ning järgmine uuring ütleb, et nendest toiduainetest tuleb just hoiduda. Olukorda käis Rapla kultuurikeskuses selgitamas Vahur Ööpik Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonnast.

Vahur Ööpik on avaldanud ligikaudu 200 teadustööd peamiselt spordifüsioloogia alal, sealhulgas toidu ja toitumise mõjust treeningu efektiivsusele. Üheks tema uurimissuunaks sporditeadlasena on kehakaalu reguleerimise mõju ainevahetusele ja kehalisele töövõimele. Muide, Ööpiku juured ulatuvad Raplamaale. Ta on sündinud Härgla külas Juuru vallas ning koolis käinud Juurus.
Neljapäeval, 19. novembril kogunes kultuurikeskuse kammersaali Ööpikut kuulama kahekümne-pealine publik. Kuigi tema loeng oli akadeemiliselt üles ehitatud ja sisaldas keerulisi mõisteid, oleks üht-teist võinud kõrva taha panna iga harrastus­sportlane. Esmajärjekorras oli loeng mõeldud küll Rapla maakonna spordi- ja tervishoiutöötajatele.
Professor Ööpik rääkis toidulisanditest ning sellest, kui palju ja mida peaks sportlane regulaarselt sööma. Tema lähenemine tervislikule toitumisele jäi küllaltki maalähedaseks. Üks kõlama jäänud sõnumitest oli, et kui me juba siin põhjamaal elame, tuleb ka vastavalt toituda.

Siim Jõgis / foto: Jaak Kadarik
Loe pikemalt 25. novembri Raplamaa Sõnumitest

Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused