spot_img
-0.1 C
Rapla
Kolmapäev, 1 veebr. 2023
spot_imgspot_img
spot_img
RSEesti suurmaaomanikud troonivad ka Raplamaal

Eesti suurmaaomanikud troonivad ka Raplamaal

Eesti suurimad metsamaaomanikud on Eesti riik, soomlaste Tornator Eesti OÜ ja Eesti omanikele kuuluv Metsamaa­halduse AS –  sama esikolmik valitseb Raplamaal.

Raplamaal on Eesti esikolmiku teine ja kolmas koht küll koha vahetanud, ehk eraomanikest suurim on  Metsamaahalduse AS –  Vestman Gruppi kuuluv erametskond.
Eesti suurmaaomanike edetabeli koostas “Pealtnägija”, maakondade oma Maaleht. Andmed on kõik avalikud, aga laiali mitmes registris.
Metsamaahalduse AS omab Raplamaal 4308 hektarit maad, sealjuures 3502 hektarit metsamaad. Ettevõte tegeleb ka põllumaa ostu-müügi ja rendile andmisega. Ettevõtte peakontor asub Viljandis. Firma enamusaktsionär on Aivar Berzin, kes Äripäeva andmetel asub Eesti rikaste edetabelis 28. kohal.
Inforegistri andmetel on Metsamaahalduse AS asutatud 1996. aastal eesmärgiga luua ja arendada suurimat maavaldust Eestis.
Tornator Eesti OÜ on Soome firma Tornator Oy-i tütarettevõte. 2007. aastal asutatud ettevõte omab metsa kõigis Eesti maakondades. Raplamaal kuulub neile 4226 hektarit maad, sellest metsa 3360 hektarit.
Kolmandal kohal asub Raplamaal Landeker OÜ 2127-hektarilise maaomandiga, millest metsamaad on 1623 hektarit. OÜ Landeker on Eesti kapitalil põhinev ettevõte, mis asutati 2000. aastal. Ettevõte annab oma kodulehel teada, et nende põhieesmärk on metsakinnistute heaperemehelik majandamine, kinnisvaraarendus, metsamaa müük ning maaturismi edendamine.
Keskkonnaregistri andmetel on Raplamaal kokku üldse 150 000 hektari ringis metsamaad, millest ligikaudu 68 000 hektarit kuulub 2013. aasta seisuga riigile. Eraomanike käes on veidi üle 81 000 hektari metsa. Seega kuulub kolme suurema erametsaomaniku valdusse enam kui kümnendik Raplamaa erametsast.

Vivika Veski / foto: Siim Solman
Loe pikemalt 9. detsembri Raplmaa Sõnumitest

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused