3.3 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
ArvamusSpordiaasta 2016 tõotab tulla tuline

Spordiaasta 2016 tõotab tulla tuline

Kui olla milleski veendunud, siis selles, et 2016 toob spordifanattidele põnevust. Seda eriti rahvusvahelises mastaabis, kus ülemaailmses spordielus hakkavad domineerima kaks suursündmust: jalgpalli Euroopa meistrivõistlused Prantsusmaal ning seejärel olümpiamängud Rio de Janeiros. On mida oodata.
Meil siin Rapla maakonnas on ehk pisut rahulikum. Tõenäoliselt kujuneb suurimaks rahvaspordiürituseks sarnaselt eelmise aastaga Selveri suurjooks. Tänavu toimub see pühapäeval, 5. juunil, juhatades väga mõnusalt ja sportlikult sisse suve. 2015. aastal osales Selveri suurjooksu viie ja kümne kilomeetri distantsidel kokku 940 jooksjat. Kui sellele lisada lastejooksudes osalejad, võttis sportlikust päevast osa enam kui 1300 spordiharrastajat. Kui kõik läheb kenasti, võib see rekord tänavu langeda.
Kevadel toimuvad tavapäraselt Eesti korvpalli ja võrkpalli meistrivõistluste play-off’id. Põnevaid heitlusi hakkame nägema nii Raplas Sadolini spordihoones kui ka Kohila spordihoones. Rapla korvpallimeeskond on alati kevaditi andnud endast maksimumi, et Alexela korvpalli meistrivõistluste kohamängudes edukalt esineda. Mullu tipnes see kolmanda kohaga, mida tänavu mais loodetakse kindlasti korrata (kui mitte parandada).
Ka Kohila võrkpallinaiskond on olukorras, kus eelmise hooaja saavutust tuleb kaitsta. Selleks on tiitlid nii Balti liigast kui ka Eesti meistrivõistlustelt. Mõlema võistkonna jaoks on põhihooaeg veel pooleli, kuid otsustavad mängud saabuvad kevadel.
Maailma spordifanaatikute tähelepanu haarab alates 5. augustist endale Rio de Janei­ro, kus peetakse kolmekümne esimesed suveolümpiamängud. Jaanuari alguse seisuga oli olümpiapileti taganud 18 Eesti sportlast, kuid see arv kasvab kindlasti. Praeguse seisuga võib Riosse sõitjatest konkreetse seose Rapla maakonnaga tuvastada kahel sportlasel. Esimene neist on loomulikult Gerd Kanter, kes on üles kasvanud Vigalas. Kettaheitja rõhutas seda fakti ka sügisel, kui ta käis Rapla Vesiroosi gümnaasiumis õpilastega kohtumas.
Teine meie maakonnaga seotud sportlane, kes kindlasti olümpiale sõidab, on purjetaja Ingrid Puusta. 25-aastane sportlane on sündinud Märjamaal. Vestlesin temaga pärast 2012. aasta olümpiamänge, kus ta samuti osales, ning toona ütles ta, et tegelikult on tema side kodukandiga jäänud aastate jooksul üsna hapraks.
Loomulikult tasub loota, et Riosse sõidab veel Rapla maakonnaga seotud sportlasi. Esmalt muidugi maadlejad Heiki Nabi ja Ardo Arusaar, kes mõlemad esindavad Märjamaa maadlusklubi Juhan. Praegu on ainsa Eesti maadlejana kindlustanud olümpiapääsme Epp Mäe. Viienda Rapla maakonna sportlasena on pääsu olümpiale võtnud sihiks vibulaskja Reena Pärnat. Kõikide nende sportlaste püüdlustele võime kaasa elada lähimate kuude jooksul.
Aga veel enne olümpiamänge selgub Euroopa meister jalgpallis. Pall pannakse Prantsusmaal mängu 10. juunil ja meister selgub täpselt kuu aega hiljem. Eesti koondis küll sellest turniirist osa ei võta, kuid see-eest saab kaasa elada kahekümne nelja riigi koondisele. Võrreldes varasemate turniiridega on osalejate arvu kaheksa võrra tõstetud. Jalgpalli mõistes eksootilisematest riikidest löövad finaalturniiril kaasa Albaania, Island ja Põhja-Iirimaa. Kuid näiteks ka Slovakkia ja Ungari ei ole Euroopa jalgpallis teab kui tugevad tegijad.
Üks on kõige selle juures selge – 2016 ei saa spordisõpra ükskõikseks jätta. Ees ootab nii mõndagi põnevat.

Siim Jõgis

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare