spot_img
-1.2 C
Rapla
Teisipäev, 31 jaan. 2023
spot_imgspot_img
spot_img
RSMaidla kivikalmete varandus jõudis Mahtra muuseumi

Maidla kivikalmete varandus jõudis Mahtra muuseumi

Ajaloolane ja arheoloog Mati Mandel on aastaid Maidla kivikalmetel Märjamaa vallas vaeva näinud ning sealseid väljakaevamisi juhendanud. Nüüd on Mahtra talurahvamuuseumis avatud näitus eksponaatidest, mida Mandel ja teised arheoloogid aastatel 1983-1990 ja 2011-2015 Maidlast leidsid.

Näitus avati neljapäeval, 11. veebruaril. Loomulikult oli kohal Mati Mandel ise ning saalitäis huvilisi. Arvestades, et näitusel on väljas aastatepikkuse põhjaliku töö tulemus, võib näitust pidada väga esinduslikuks. Erilisust lisab ka see, et Maidla kivikalmed on suurim seni läbiuuritud muinasaja lõpusajandite matmispaik Eestis.
Näitusel on väljas muinasleide alates 5.-13. sajandini. Mahtra talurahvamuuseumis on välja pandud 165 eksponaati, kuid see moodustab vaid väikese osa kõikidest leidudest. Kõigi väljakaevamiste peale registreeris Mandel kokku ligikaudu 9200 leiuühikut. Ta lisas, et ühe ühiku all võib tegelikult olla mitu eset. Seda on Mandeli sõnul väga palju. Näitusele pandi välja need leiud, mis olid terviklikumalt säilinud. Osa põletusmatuselt leitud asju oli kas katki murtud või painutatud ning neid välja ei pandud.

Siim Jõgis  / foto: Jaak Kadarik
Loe pikemalt 17. veebruari Raplamaa Sõnumitest

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused