-0.1 C
Rapla
Esmaspäev, 17 jaan. 2022

Eesti demograafiline seisund ja selle suundumused

17. veebruaril oli Riigikogu konverentsisaalis Eesti rahvastiku toetusrühma demograafiakonverents. Avaldame mõningate kärbetega toetusrühma konsultandi D.Sc Jaak Uibu sissejuhatava ettekande.

Eestil on viimasel veerandsajal rohkelt saavutusi, mille üle võime heameelt tunda. Nendest kõnelevad meie president ja peaminister pidulikult pidupäevadel. Meie murekohtadeks on kahanev sündimus ja rahvaarv, mille tulemusel rahvastik vananeb ja tema taastepotentsiaal halveneb.
Need seavad kõik meie saavutused pikemas plaanis kahtluse alla. Kakskümmend aastat enne iseseisvuse sündi keelitas kuulus soome keelemees ja poliitik Eemil Nestor Setälä noort Aino Kallast kasvatama oma lapsi soomlasteks, sest eestlased on hääbuv rahvas. Ometi Eesti riiklus sündis, aga hääbumise oht statistiliste trendide alusel pole kuhugi kadunud. Seepärast tuleb neist probleemidest ausalt ja avameelselt rääkida. Tuleb otsida erakondade konsensuses lahendusi.
Ligi kakskümmend aastat tagasi, 12.-13. aprillil 1996. aastal toimus Sakala keskuses kolmas rahvusliku kasvatuse kongress, kus murelikult käsitleti Eesti demograafilist olukorda. Kohal olid president Lennart Meri, peaminister Tiit Vähi, ministrid ja ka haritlaskonna esindajad, üle 700 osavõtja. Minul oli au teha üht kongressi põhiettekannetest – rahva tervisest. Kongress sai tõukeks riikliku tähtsusega küsimuse arutelule „Rahvuse tulevik“ Riigikogus 4. juunil 1996.

D.Sc Jaak Uibu
Loe pikemalt 26. veebruari Raplamaa Sõnumitest

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised