4.4 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
RSUusküla uus veehaare läheb käiku mõne kuu pärast

Uusküla uus veehaare läheb käiku mõne kuu pärast

Rapla ja Alu piirkonna elanikud hakkavad sellest suvest saama joogivett sügavasse ordoviitsium-kambriumi veekihti rajatud uuest Uusküla veehaardest, uus puurkaev on valmis.

Rapla abivallavanem ja Rapla vallale kuuluva ettevõtte AS Rapla Vesi nõukogu esimees Kalle Toomet ütles, et Uusküla uue veehaarde rajamisega seotud tööd on praegu lõpetamisel. Praegu käib põhjaveevarude hindamine ning kuna vett hakatakse ammutama sügavamast, ordoviitsium-kambriumi veekihist, läheb vaja ka vee erikasutusluba, enne kui uue puurkaevu ametlikult käiku saab lasta. Toomet pakkus, et uus puurkaev võib käiku minna juulis.
Alates 2013. aasta kevadest on Rapla linna, Valtu ja Uusküla küla joogivee kvaliteediga olnud probleeme, kui avastati, et Uusküla puurkaevude vesi on muutunud kollakaks ja vee orgaanika sisaldusel on tõusev trend.
Rapla Vesi tellis keskkonnakorraldus- ja konsultatsioonifirmalt AS Maves uuringu, millega leiti, et põhjavee kvaliteedi muutused ei ole inimtekkelised ning on seotud looduslike olude muutustega pinnases ning suure tõenäosusega võib oletada, et põhjaveekihti tungib kõrval asuva Ridaküla soo vesi.
Konsultant pakkus välja kaks võimalikku lahendust. Esimene oli Uusküla veehaar­dest ammutatava põhjavee puhastamine, milleks oleks tulnud veetöötlusjaama rajada teine puhastusaste orgaanika ja värvuse eemaldamiseks põhjaveest. Teine pakutud lahendus oli uue veehaarde rajamine sügavamasse põhjaveekihti. Paremaks lahenduseks pidas konsultant uue veehaarde rajamist, mida Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) toel ka tehti. Kokku läks uue veehaarde rajamine maksma ligi 300 000 eurot, millest KIK maksis 85 protsenti.
Toomet selgitas, et kahest senisest Uusküla puurkaevust halvema veega kaev tamponeeriti ja teine jääb reservi. Reservi jäetakse ka Alu Sassijani puurkaev, kust pärast vee kvaliteedi halvenemist Uuskülas piirkonnale vett võetakse. Ka Alu hakatakse edaspidi varustama uuest veehaardest.
„Uuest horisondist saame puhta kvaliteetse joogivee, kõige paremate veenäitajatega, nagu analüüsi tulemused on näidanud,” ütles Toomet.
Ka praegu Raplasse jõudev Alu Sassijani vesi on joogiks hea, kuid osa tarbijaid on kurtnud, et see paneb kraani „turtsuma” – Alu vesi sisaldab gaasi, mis hakkab soojenemisel eralduma.
Uusküla uue veehaarde projekt valmis mullu detsembris ja kohe alustati ka ühe uue puurkaevu puurimisega.

Vivika Veski / foto: Siim Solman

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare