-2.3 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSJõustruktuurid demonstreerisid Märjamaal oma võimekust

Jõustruktuurid demonstreerisid Märjamaal oma võimekust

Märjamaa rahvamaja kõrval asuval muruplatsil pauguvad relvad. Scoutspataljoni soomuk sõidab kohale, sõdurid jooksevad ringi, kuskilt eemalt kõlab kuulipilduja tärinat…

Iga päev sellist vaatepilti ei kohta. Tegelikult ei tahaks sellist vaatepilti uskudagi, kui ise ei oleks kohapeal näinud. Ometi selline sündmus aset leidis ning seda võidupühal, 23. juunil, kui Märjamaa keskväljakul toimus maakaitsepäev.
23. juuni on Eesti kultuuri- ja ajaloo seisukohalt justkui kaks ühes päev – võidupüha ja jaanilaupäev. Eestlastel on vedanud, et meil selline päev on. Jaanipäeva on suvise pööripäeva paiku tähistatud sajandeid, kuid võidupüha traditsioon on hilisem. Riiklikult hakati seda tähistama 1934. aastal. Võidupüha tähistamisele andis põhjuse Vabadussõjas teenitud võit Landeswehri üle 1919. aastal. Mitu päeva kestnud Võnnu lahing jõudis lõpule täpselt 23. juunil – aasta kõige pikemal päeval. Küllap on see ka põhjus, miks võidupüha saab tähistada vaid militaarses võtmes.

Taandumislahing
Igal aastal peetakse kohalikku maakaitsepäeva Rapla maakonna eri paigas. Alates 2011. aastast on need toimunud Kehtnas, Kaius, Raplas, Kohilas, Järvakandis ja nüüd Märjamaal. Laias laastus on see üritus olnud aastast aastasse üles ehitatud küllaltki sarnaselt. Jõustruktuurid Kaitseliit, politsei ja päästeamet toovad oma tehnika ja varustuse rahvale vaatamiseks ja tutvumiseks. Päeva jooksul demonstreerivad nad, kuidas nende töö käib. Kõige uhkem neist oli võidupühal ehk Kaitseliidu demo: sõjatehnika, paugutamine, lahingutegevus, sõdurid jooksevad ringi – see oli väga efektne vaatepilt. Eriti, kui see kõik käib sinu nina all ja pealt saad seda vaadata ehk ühe korra aastas.
Märjamaa maakaitsepäeval oli Kaitseliidu demoesinemine rahvamaja kõrval muruplatsil. Stsenaariumi kohaselt sõitis Scoutspataljoni soomuk miiniväljale ning pidi plahvatuse tõttu seisma jääma. Teatavasti on aga miiniväljadel alati “silmad peal”. See tähendab, et surmavälja ei jäeta lihtsalt seisma, vaid alati ollakse valmis sellele sattunud vastaseid kuulirahega kimbutama.

Siim Jõgis / foto: Siim Solman
Loe pikemalt 29. juuni Raplamaa Sõnumitest