spot_img
-0.1 C
Rapla
Kolmapäev, 1 veebr. 2023
spot_imgspot_img
spot_img
RSMaavanem võttis vastu Rail Balticu maakonnaplaneeringu

Maavanem võttis vastu Rail Balticu maakonnaplaneeringu

Rapla maavanem Tõnis Blank võttis täna vastu planeeringu, mis määrab ära Rail Balticu raudtee trassikoridori asukoha Raplamaal. Kehtestamiseni jõutakse kavakohaselt järgmisel aastal.

Maavanem allkirjastas korralduse, millega võttis vastu Rapla maakonnaplaneeringu „Rail Balticu raudtee trassi koridori asukoha määramine” ning korraldab planeeringu ja selle keskkonnamõju strateegilise hindamise aruande avaliku väljapaneku.
Avalik väljapanek on juulis-augustis, 19.–25. septembril tulevad valdades, mida raudtee läbima hakkab, avalikud arutelud.
Täna-homme saadab maavalitsus kõigile maaomanikele, kelle maaomandit Rail Balticu 350 meetri laiune trasskoridor puudutab, tähitud kirjad, kus neid informeeritakse maakonnaplaneeringu vastuvõtmisest, ütles Rapla maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Ülo Peets. Kokku on Rail Balticust puudutatud maaomanikke Raplamaal 350 ringis. Nende kõigi maast ei pruugi raudtee küll tulevikus üle minna, sest tegelik raudteemaa koos kaitsevööndiga võtab enda alla vaid 66 meetrit 350-st, ülejäänu on projekteerimisaegne nn nihutamisruum. Peets tõdes aga, et lähedale jääb raudtee siiski ka neile.
Peets rääkis, et õnneks on Rail Balticu tiimis aset leidnud suhtumise muutus – on hakatud mõistma kodu tähendust. Kui raudtee tungib kellegi koju, siis tuleb see kompenseerida hinnaga, mis võimaldab rajada uue kodu, ning turuhinnast sealjuures sageli ei piisa, tõdes Peets.
Lähiajal ilmuvad ka ajalehes ametlikud teated Rail Balticu planeeringu vastuvõtmise kohta. Suur osa materjalidest on juba üleval Rapla maavalitsuse kodulehel ning seda lisandub veel.
Peets ütles, et Rail Balticu tiim peab inimestele ka näitama, et see, mida tehakse, on väärtus – et kui inimene peabki millestki loobuma, siis millegi väärtusliku pärast.
Rail Balticu planeeringu vastuvõtmisele eelnes kooskõlastusring, kus see kooskõlastati ka kõigi maakonna omavalitsustega. Kohila vald, kellele trassi asukoht ei sobinud, keeldus küll sellest, kuid planeerijad lugesid selle siiski kooskõlastatuks, kuna puudus viide vastuolule mõne õigusaktiga.
Rail Balticu maakonnaplaneeringu lõpliku kehtestamiseni, kui ka järelevalve on juba tehtud, jõutakse Raplamaal kavakohaselt järgmise aasta märtsis.
Rail Balticu Harju maakonnaplaneering võeti vastu 13. juunil.

Vivika Veski

1 kommentaar

1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused