spot_img
-2.3 C
Rapla
Esmaspäev, 6 veebr. 2023
spot_imgspot_img
spot_img
RSEsimesest juulist käivitus töövõimereformi teine etapp

Esimesest juulist käivitus töövõimereformi teine etapp

Reedel, 1. juulil käivitus töövõimereformi teine etapp, mis tõi endaga kaasa muudatusi nii tööealiste inimeste töövõime hindamisel kui ka puude raskusastme tuvastamisel. Muudatusi tõi see kaasa ka rahaliste toetuste maksmisel. Senise töövõimetusprotsendi tuvastamise asemel hakkab töötukassa hindama inimeste töövõimet ning töövõimetuspensioni asemel hakatakse õigustatuse korral maksma töövõimetoetust.

Sisuliselt tähendab see, et inimesed, kes tunnevad, et nad vajavad püsiva tervisekahjustuse tõttu riigi toetust ja abi, saavad alates 1. juulist pöörduda töötukassasse ja esitada seal taotlus töövõime hindamiseks. Seda saab teha alates 16. eluaastast.
Töötukassa Raplamaa osakonna juhataja Hetti Kask ütles, et alates reedest on nende juures taotluse täitnud kaks inimest. Üks inimene soovis taotlust täita juba 1. juuli pärastlõunal, kuid asutus hakkas end siis sulgema ning temaga jõuti kokkuleppele, et ta tuleb tagasi neljapäeval. Kask rääkis, et taotlust saab täita iseseisvalt, kuid seda on võimalik teha ka kohapeal ning aega võtab see umbes ühe tunni.
Suurt tungi ja möllu seni Kase sõnul töötukassa ruumidesse see toonud ei ole. Seni on taotluse täitjad ka ette helistanud ning sellekohast soovi avaldanud. Siiski on töötukassa Rapla osakonnas alati üks inimene valmis vastu võtma neid, kes tulevad taotlust täitma etteteatamata. Edasi liigub see taotlus ekspertarstile, kes võrdleb andmeid e-Tervise andmebaasiga. Kui inimese täidetud taotluses ja e-Tervise andmebaasis on vastuolusid, võib selle inimese uuesti välja kutsuda. Kui aga vastuolusid ei ole, saadab arst oma soovitused töötukassale, kes langetab lõpliku otsuse.

Siim Jõgis / foto: Alice Võsu
Loe pikemalt 6. juuli Raplamaa Sõnumitest

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused