2.2 C
Rapla
Kolmapäev, 17 apr. 2024
RSViis tähelepanekut enne Rio olümpia algust

Viis tähelepanekut enne Rio olümpia algust

Siim Jõgis.

Järjekorras kolme-kümne esimeste suveolümpiamängude avamiseni jäävad nüüd juba pigem tunnid kui päevad. Peagi süttib Rio de Janeiros olümpiatuli ja siis on kogu maailma pilgud kaheks nädalaks naelutatud Brasiilia spordiareenidele.

See on nii hiiglaslik sündmus, et täiesti lootusetu oleks püüda pöörata tähelepanu kõigile võistlustele. Seda lihtsalt ei jõua. Viimased paar nädalat on vahetpidamata tulnud uudiseid peagi algavate mängude kohta. Siin on viis tähelepanekut, mis ehk kõige teravamalt silma jäänud.

Rapla maakonnasportlased
Eestlaste sooritustele kaasa elades ei ole loomulikult kõige tähtsam meeles pidada, kes millisest maakonnast pärit on. Küll aga ei tasu unustada, et neli aastat tagasi Londoni olümpial tõid eestlastele medaleid vaid Rapla maakonnaga seotud sportlased. Heiki Nabi teenis toona hõbeda. Ta on Märjamaa maadlusklubi Juhan liige ning viimased neli aastat valitud Raplamaa parimaks meessportlaseks. Gerd Kanter võitis Londonis mäletatavasti pronksi. Tema on üles kasvanud Vigala vallas.
Mõlemad mehed on võistlustules ka Rios. Lisaks neile võib lähemalt või kaudsemalt meie maakonna esindajateks pidada veel kolme sportlast. Kümnevõistleja Karl Robert Saluri on pärit Kuimetsast. Tema läheb tegema oma olümpiadebüüti. Vana-Vigalast pärit maadleja Ardo Arusaar ja Märjamaal sündinud purjetaja Ingrid Puusta said oma tuleristsed Londonis. Siiralt kahju on sellest, et ükski Järvakandi vibuklubi Ilves esindaja ei lunastanud pääset Riosse.

Suur Eesti koondis
Eesti koondis koosneb 46 sportlasest. Võistlema pääseb neist küll 45, sest üks (sõudja Sten-Erik Anderson) on n-ö varumees. Arvestades Eesti rahvaarvu, on see väga suur koondis. Mitmed palju suurema rahvaarvuga riigid lähetasid Riosse meist väiksema koondise. Näiteks 30,5 miljoni elanikuga Malaisia olümpiakoondise moodustavad 32 sportlast. Saudi Araabias elab CIA Faktiraamatu andmetel 27,7 miljonit inimest, kuid Rios võistleb vaid 12 selle riigi sportlast. Pakistanis on elanikke 199 miljonit. Olümpiasportlasi – seitse. Eesti puhul on samade arvude suhe 1,3 miljonit elanikku ja 45 olümpiasportlast.
Kõikidest Riosse kvalifitseerunud riikidest on kõigest üks, kus elab vähem inimesi kui Eestis, kuid koondis on suurem. Selleks on Fidži saared 53 sportlasega. Põhjus seisneb selles, et nad on esindatud meeste jalgpallis ning meeste ja naiste ragbis.

65
Rio mängude avatseremoonia saab Eesti aja järgi alguse 6. augustil kell 2.00. Üldse toimuvad mitmed võistlused ajavahe tõttu meie jaoks öösel. Vapramad ehk jaksavad üleval püsida ja ülekandeid jälgida.
Avatseremoonial sammuvad eestlased staadionile kuuekümne viiendana, vahetult Ameerika Ühendriikide järel. Varem pole seda juhtunud, sest korraldajamaa ametlik keel pole varem olnud portugali keel. Teatavasti pannakse järjestus paika korraldajamaa tähestiku alusel. Avatseremoonia jälgimisel võib harjumatu olla näiteks see, et Saksamaa tuleb areenile juba viienda ja Saudi Araabia kümnendana.

Probleemid
Seni on Rio mängude ettevalmistusi saatnud lõputud probleemid. Ühel hetkel on vajakajäämisi olümpiaküla ehitustöödel ning järgmisel tegutsevad juba kohalikud Brasiilia vargad. Alles esmaspäeval kuulsime uudist, et pikanäpumehed kasutasid ära väikese tulekahju hotelli prügikastis ja varastasid Austraalia koondiselt arvuti ja särke. Probleeme on küllaldaselt. Meil pealtvaatajatena jääb üle vaid loota, et ükski neist tõsiselt võistluste kulgu ei mõjuta.

USA korvpalli ülemvõim
Vaevalt, et korvpallihuvilised endale illusioone looma hakkavad. Üsna tõenäoliselt ei leidu USA meestekoondisele olümpiaturniiri käigus vastast, kes jänkide hoogu peatada suudaks. Ka maailma suurimad kihlveokontorid pakuvad ülekaalukaks võitjaks Ameerika Ühendriike. Kuigi kõik NBA staarid koondist esindamas ei ole, loodavad kuldmedalit võita teiste seas Kevin Durant, Klay Thompson ja Kyrie Irving. Isegi kui Hispaania, Prantsusmaa, Serbia, Argentiina või Leedu loodavad ameeriklastele vastupanu osutada, läheb neil see pehmelt öeldes keeruliseks.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare