15.7 C
Rapla
Esmaspäev, 27 juuni 2022
spot_img

Kümnendi suurprojekt andis Kohila piirkonna elanikele vee ja kanalisatsiooni

Enam kui pool eelmise perioodi Euroopa keskkonnaprojektide rahast Raplamaal läks Kohila veemajandusprojektile, ent mitu piirkonda vallas on endiselt ühisvee ja kanalisatsioonita.

Rapla maakond on Euroopa Ühtekuuluvusfondist või Euroopa Regionaalarengufondist alates 2007. aastast saanud kokku üle 19 miljoni euro toetust keskkonnaalastele projektidele. Sellest üle 14 miljoni on läinud veemajandusele, millest omakorda üle 10 miljoni Kohila reoveekogumisala veemajandusprojektile, mida vedas Kohila vallale kuuluv OÜ Kohila Maja.
Projekt andis enamikule sellega hõlmatud piirkonna ligi 4000 elanikust võimaluse liituda ühisveevärgi ja kanalisatsiooniga. Projekti eel oli veevarustus 59 protsendil piirkonna elanikest ja reovee ärajuhtimise võimalus vaid 39 protsendil.
Peaaegu viis aastat kestnud projekti piirkond oli Kohila alev koos külgnevate Pukamäe ja Masti küladega ning Sutlema, Hageri, Prillimäe ja Salutaguse asula. Projekti läbiviimist toetas Euroopa Liit summas 10 160 424 eurot, Kohila vald 1 673 233 ning Kohila Maja OÜ summas 741 101 eurot. Seega oli kogu projekti maksumus 12 574 758 eurot.
Projekti tulemusena rekonstrueeriti ja rajati üle 35 kilomeetri veetorustikku ja teist sama palju kanalisatsioonitorustikku, 30 reoveepumplat, 69 tuletõrjehüdranti ja viis tuletõrjevee mahutit. Kohilasse rajati nelja uue puurkaevuga veehaare, veepuhastusjaam, joogivee mahutid ja pumpla. Veel rekonstrueeriti neli eraldiseisvat puurkaev-pumplat. Kohilasse ehitati uus reoveepuhasti, kus puhastatakse Kohila, Salutaguse ja Prillimäe reovesi. Peale selle soetati igapäevatööks vajalikku tehnikat – kopp-laadur ja survepesuauto.

Vivika Veski
Loe pikemalt 7. septembri Raplamaa Sõnumitest

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised