14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSMärjamaa folk alustas araabia tantsudega ja lõpetas lõõtsapäevaga

Märjamaa folk alustas araabia tantsudega ja lõpetas lõõtsapäevaga

Helerin Väronen / foto: Siim Solman.

3.-6. augustini kestnud XII Märjamaa folk sai traditsiooniliselt alguse Rapla kultuurikeskuse ees, kus 3. augustil esines külalistantsugrupp Al Nour Põhja-Iisraelist Kabulist.

Tegemist on tantsurühmaga, kes tegutseb araabia kogukonnas. Al Nour on tegutsenud peaaegu 30 aastat. Eestis on nad varemgi käinud, esimest korda viibisid nad siin Märjamaa folgi ajal 2010. aastal.
Nende tantsud olid tempokad ja lõbusad vaadata. Kokku tantsis 11 meest ja viis naist, lisaks oli kolm muusikut. Huvitav oli nende puhul see, et tantsijate hulgas oli üks, keda võiks nimetada juhiks. Al Nouri tantsijad on kõik noored ja nende liikumises ja olekus on näha, et nad ise naudivad seda, mida nad teevad. Nad kutsusid ka rahvast endaga tantsima, kuigi publik oli eestlaslikult tagasihoidlik ja vabatahtlikult kaasa tantsima üldjuhul ei kippunud.


Al Nouri tantsud jõuavad kergesti inimesteni, nende järgi tantsimiseks ja nende mõistmiseks pole vaja tantsukunsti sügavuti mõista. Rõhk on jalgade liikumisel, käed liiguvad väga vähe.
Peale Rapla esines Al Nour veel Pärnu-Jaagupis, Märjamaal ja Järvakandis. Eestis viibisid nad nädal aega ja neile meeldis siin, kuigi ilm oli selline, nagu neil talvel. Nende kodukandis on praegu 37 kraadi sooja…
Üldjoontes jäädi Märjamaa rahvamaja juhataja sõnul selleaastase Märjamaa folgiga rahule, kuigi vesised ilmaolud segasid kohati päris palju. Midagi selle tõttu küll ära ei jäänud. Kohalikke esinejaid oli kokku umbes 300 ja välis­esinejaid 100. Peakontserdi teemaks oli sel aastal meeste tööd. Ka käsitöölaadal oli kohal näiteks sepp ja näha sai vanu ning uusi tööriistu.
Kõige populaarsemad üritused olid neljapäeva ja reede õhtul toimunud festivaliklubid, kus õpiti eri rahvaste tantse. Üllatuslikult sõbrunesid Leedu tantsurühma Reketukas noored Vana-Vigala mõisahoones esinedes seal folkloorilaagrit pidanud noortega. Arvati, et minnakse vaid esinema, kuid jäädi tundideks juttu ajama.

Lõõtsapäev vihma, äikese ja päikesega
Märjamaa folgi viimane päev algas jumalateenistusega kirikus. Pärast lõunat alanud XIV Lõõtsapäeval oli siis päevajuhil Jaak Vahtramäel hea küsida, kes kirikus ei käinud, ja öelda siis, et nemad on süüdi selles, et niimoodi vihma ladiseb. See vihm tekitas parkimisplatsile korraliku muda, mille tõttu nii mõnigi masin vaeva pidi nägema, et kodupoole liikuma saada. Lõõtsapäeva eestvedaja Kalev Järvela viskas küll koos Vahtramäega nalja, et saabki kohe kartuli maha panna, peenrad on valmis.
Ilm oli tõesti väga heitlik, küll sadas vihma, vahepeal paistis päike ja kärgatas kõugi. Kuid ega rahvas ennast sellest segada lasknud. Rahvast oli Järvela sõnul küll vähem kui varasematel aastatel, kuid tapeedirull, kuhu inimesed oma nimesid kirjutasid, sai enne otsa, kui kõik nimed kirja. Lõõtsapäeval käis igatahes vähemalt 150 inimest kohal. Õhtul toimus veel piknik Margus Taboriga, kelle Mamma-juttude kuulamise jaoks mõned jäid kohale, kuid lisandus ka uusi huvilisi.
Eks õhtujuhi huumorisoon ja pillimeeste muhe olek andis paremale olemisele paljugi juurde. Näiteks viskas Otto Vaarmann nalja, et tänapäeval on kapist välja tulek moes, et ta teeb ka siis seda ja tuleb akordionimänguga välja. Ja toimides ütlemise „koera kutsutakse, õige mees tuleb ise“ järgi ta kutset ei oodanud, vaid tuli ise lõõtsapäevale kohale.
Nalja kõrval oli ka küll mõni kurvem hetk. Juhan Uppin lausus enne oma pillimängu, et just pühapäeval oli lõõtsakuninga Aivar Teppo sünniaastapäev, kes alles hiljuti me hulgast lahkus. Sellest tulenevalt olid ka tema lood Teppoga seotud.
Esinejate seas olid ka näiteks pillimehed Põlvamaalt, Heino Tartes koos sõpradega, kes naljatamisi ütlesid, et nad on mägedemaalt pärit. Künklikum seal ju on kui siin. Kokku oli pillimehi 34, nende hulgas näiteks Eve Burmeister, Ave Sinikas, Avo Blande, Bert Laak, Õie ja Liina Lauri, Raido Koppel. Lõõtsapäev lõppes ühise pillimängimisega, mis tundus, et jääbki kestma.
Üldplaanis võis küll arvata, et päev läks korda. Avatud oli väike kodukohvik, kus sai end turgutada näiteks frikadellisupi ja pannkookidega. Ja õhtune piknik pani folgile ilusa punkti, isegi päike tuli selleks ajaks välja.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare