-1.7 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
RSHaimre parki rusub vananemine ja tormituuled

Haimre parki rusub vananemine ja tormituuled

Katri Reinsalu / foto: Siim Solman.

Pühapäeval tõmbas otsad kokku tänavune Varbola Puu. Sel aastal saadi umbes veerand vajaminevast puidust Haimre pargist Märjamaalt.

Pargi hingeelu tunneb kõige paremini Haimre külavanem Agu Raadik, kes ütles, et kahesaja aasta vanune park on vana ja tormituuled teevad seal palju kahju. Et aga puit täitsa raisku ei läheks, on ta juba aastaid osa sellest Varbola Puu jaoks andnud.
Küsimusele, miks puid maha võeti, on Raadikul lihtne vastus. Park on vana, osa puid on kuivanud, teistele on liiga teinud parki pääsenud tormituuled. Tugev tuul lükkab puud koos juurtega ümber. Vananemise protsess on pargis käsil ja see teeb loomulikult muret.
Eelmisel aastal võeti hooldustööde käigus maha umbes 20 puud. Tänavused tööd ei ole veel lõppenud, aga suurusjärk on ligikaudu sama. Kõik see on kooskõlastatud keskkonna­ametiga. Kokku kasvab pargis umbes 3000 puud ja seega ei ole mahavõetud puude arv ka liiga suur. Kümmekond puud saadeti Varbola linnusele, kus puukujurid neile uue hingamise andsid.
Haimre park on looduskaitse all ning seda on juba aastaid plaanitud paremaks teha. Eelmise aastanumbri sees sai valmis rekonstrueerimise kava. Tööd ei ole veel alanud, sest praegu seisab kõik rahastuse leidmise taga. Loodetakse Keskkonnainvesteeringute Keskuse peale.
Raadik rääkis, et rekonst­rueerimine on plaanis läbi viia etapiviisi. Esmajärjekorras tuleks puhastada tiigid ja korrastada teed. Kavas on avada ka kauneid vaateid ning tuua parki pingid ja valgustus. Veel plaanitakse korrastada sillad, ehitada parki laululava ja tiigisaarele suvepaviljon.
Loomulikult on selles kavas mõeldud ka pargi noorendamise peale ja mahavõetud puude asendamisele. Raadik kinnitas, et see kõik on kavas, aga lisas, et kui osagi plaanitust saaks tehtud, oleks see suur saavutus.
Ajalistest plaanidest veel rääkida ei saa, sest rahastuse küsimus ei ole lahendatud. Kahtlemata on tegemist rahaliselt mahuka projektiga. Nii ütlebki Raadik, et plaanid on kahtlemata head, aga keerulisem küsimus on, millal nad realiseeruvad.
Jupphaaval on pargi eest juba aastakümneid hoolitsetud. Parki on puhastatud võsast ja mahalangenud puudest. Nende tööde osas on tehtud kokkulepped kohalike inimestega, kes saavad võimaluse pargi eest hoolitseda.
Puupäevadega koostöö tegemise mõte tuli Raadikul juba aastaid tagasi. Mees on ürituse korraldajate, perekond Linnamägiga hea tuttav. Kuna korraldajad otsisid samuti võimalusi puidu saamiseks, tegi Raadik neile ettepaneku ja nii hakkaski park oma puid Varbola linnusele saatma. Juba aastaid on suuremal või vähemal määral Haimre pargi puudega Varbola Puud varustatud. Sel aastal anti peamiselt saarepuitu. „Vähemalt on leidnud mingi kasutuse. Ei ole raisku läinud,“ ütles Raadik.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare