1.6 C
Rapla
Pühapäev, 24 okt. 2021

230 last panid suvele sportliku punkti

Siim Jõgis / fotod: Piia-Liisa Koll

Viimased üheksa aastat on Rapla ja lähiümbruse lapsed saanud Rapla Vesiroosi gümnaasiumi staadionil panna suvele sportliku punkti. Nii ka tänavu. ATO Spordiklubi korraldatud laste 9. mitmevõistlus toimus laupäeval, 26. augustil ning kõikides vanusegruppides kokku võttis sellest osa 230 last.

Eesti räppar Suur Papa ehk Arop andis mõned aastad tagasi välja laulu “A.V.R.” ehk “Augusti viimane reede”. Kui seda analoogi kasutada, on laste mitmevõistlus A.V.L. ehk augusti viimane laupäev. See on olnud korraldajate üks soovidest selle sündmuse planeerimisel juba aastaid – saata lapsed sügise alguses lasteaia- ja kooliteele sportlikus meeleolus. Seni on see õnnestunud.
Ürituse formaat on iseenesest lihtne. Ennelõunal võistlevad kolme- kuni kuueaastased lapsed. Tegelikult saavad vanemad registreerida ka nooremaid lapsi. Nemad võistlevad mini vanusegrupis. Iga laps võistleb täpselt nii mitmel alal, kui vana ta on. Kolmeaastased lapsed teevad kolme ala (sprint, kaugushüpe, pallivise), kuueaastased kuut ala (sprint, kaugushüpe, pallivise, jalgpall, topispallijänn, 400 m jooks) ning kümneaastased kümmet ala (sprint, kaugushüpe, pallivise, jalgpall, topispallijänn, 400 m jooks, korvpall, võrkpall, kastironimine, jalgratas).

Medalid

Tulemused arvutatakse ümber punktideks, mille alusel selgitatakse iga vanuse paremusjärjestus. Poisid ja tüdrukud võistlevad eraldi arvestuses. Selleks, et ükski laps spordipäevalt kurva meelega ei lahkuks, said kõik osalejad medali ja meenekoti. Parimaid tulemusi näidanud lapsed said kuldmedali ning need, kes kogusid vähem punkte, said vastavalt hõbe- või pronksmedali. Aga medal oli garanteeritud.
Laste mitmevõistluse peakorraldaja Tarmo Rahuoja selgitas, et medali täpne värv sõltus vanusegrupi võitja tulemusest. Kes teenisid vähemalt 85 protsenti võitja tulemusest, said samuti kulla. Tulemus vahemikus 85–65 protsenti andis hõbeda ning alla seda pronksi. Kõikide laste tulemused on üleval ATO Spordiklubi veebilehel. Märkimisväärne on ka see, et kõik korraldajad ja kohtunikud teevad oma tööd vabatahtlikult.
Üldiselt päeva korraldus sujus, kuigi selle koordineerimine oli kindlasti paras peavalu. Selleks, et kõik lapsed saaksid igal alal tulemuse kirja, tuli kohtunikel parajalt palju paberil järge ajada. Vahel võis juhtuda, et mõni laps ei jõudnud õigeks ajaks oma spordiala juurde. Siis sai soorituse tagantjärele ära teha.

Kastironimine või võrkpall

Korraldajad olid valmis selleks, et kehva ilma korral tuleb kogu üritus Sadolini spordihoone siseruumidesse kolida. Õnneks seda siiski vaja ei läinud. Eriti nigel oleks sel juhul olnud läbi viia vanemate laste võistlusi, sest näiteks rattasõitu ei anna kuidagi siseruumidesse mahutada. Kohati andis vali tuul endast küll märku ja isegi vihma sadas, aga õnneks laussajuks ei läinud. Rahuoja ütles, et siinkohal oli küll üritus saanud kõrgemate jõudude õnnistuse.
Tegelikult on ilmataat laste mitmevõistlust hoidnud igal aastal, sest alati on saanud selle läbi viia õues. Kuigi nii külm ei ole küll varem olnud kui tänavu. Päris salli ja kindaid vaja ei läinud, aga tuulejope kulus marjaks ära.
Esmapilgul võis tunduda, et tehniliselt kõige keerulisem ala oli kastironimine. Lapsed pidid enda alla nii palju kaste korjama, kuni nad tasakaalu kaotasid. Tarmo Rahuoja ei olnud nõus, et see oleks lastele kõige keerulisem olnud. Tema sõnul said korraldajad tagasisidet, et kõige raskem oli lastele olnud võrkpall. Seal pidid nad servima palli teisele poole väljakut, mis ei olnud üldse lihtne.
Aga laste jaoks ei olnud tähtis ainult spordivõistlus. Meeleolu hoidsid üleval Batuudijussi batuudid ja Piilupardi mängutuba. Vähemalt sama põnev oli ka võimalus hobuse seljas ratsutada.
Tarmo Rahuoja ütles, et plaanis on sügisel korraldada ka jätkuüritus, mille kohta on mõtteid mõlgutatud varemgi. See ei kanna siis laste mitmevõistluse nime, vaid midagi noortepärasemat ning mõeldud on see pisut vanematele lastele.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,159JälgijatFollow

Viimased uudised