5.5 C
Rapla
Teisipäev, 16 apr. 2024
ArvamusValimistest. Ei ole enam naljakas. Üldse ei ole.

Valimistest. Ei ole enam naljakas. Üldse ei ole.

Raplamaa Sõnumid.

Muidugi on valimiste-eelne periood eriline aeg selle poolest, et siis võidakse rääkida ja teha asju, mida normaalsed inimesed tavaliselt ehk hästi teha ei tihkaks. Siinkohal tuleks küsida, kas me eeldame, et poliitikud on tavamõistes normaalsed inimesed ja poliitika, millesse nad on ennast­unustavalt sukeldunud, on üleüldse mingi normaalne tegevus? Jätame vastamise võimaluse lugejale.
Aga isegi kui me ühiselt kinnitame, et tegemist ongi mingil moel ekstsentriliste tegelastega, tuleb ikkagi meelde tuletada, et isegi nende jaoks peaksid kehtima mingid raamid, millest üle ei astuta. Olgu, valimiste eel võime leppida sellega, et mõned isikud tohivad vastastikku üksteisele solvanguid jagada, täitumatuid lubadusi anda või teatud hämaraid tehinguid selgitades tõe ja vale piiril balansseerida. Me kõik teame, et väikesed valed ja vastaste konnasilmadel tantsimine lisab valimistele mänguilu ja pinget. Suur osa meist ei võta sellist ekvilibristikat muidugi ka väga tõsiselt – no ei osta iga valijat ikka sellega ära, et lubad talle mingit rohelist kaardikest, mis justkui tasuta igasuguseid juurdepääse avab. Ja ei ole päris nii, et mitte keegi valijatest pole suuteline libekeeli tõsistest arutlejatest eristama.
Samuti ei ole kõigil inimestel, keda mõnikord nimetatakse ka valijateks, haugi mälu, nagu armastavad omavahel olles poliitilised „tähed“ ärbelda. Vaat ei ole – paljud meist mäletavad väga täpselt, kes mida ja kus lubanud on ning mismoodi selle lubaduse siis täitmata on jätnud. Selliste „mängu sisse kuuluvate asjade“ pärast me väga pikalt viha ei pea: mis neist ikka tahta – poliitikud ju, las mängivad omavahel, peaasi, et vargile ei lähe… Ja piire tunneksid.
Igasugune umbusalduste avaldamine on ka osa poliitilistest mängudest. Parajalt doseeritult ja õigel ajal ning hea koosseisuga ettekantult võib see isegi põhjendatud olla. Aga, nagu juba mitu korda rõhutatud, igal asjal peavad oma piirid olema. Rapla valla valimisühendus Rapla Vallakodanike Liit on oma umbusaldamistega selgelt kõik piiritulbad ümber ajanud. Kohe üldse ei ole põhjendatud, kui vahetult enne valimisi hakkab opositsioon kättemaksuhimuliselt erinevatele valla ametimeestele punaseid kaarte jagama. Eriti veel silmas pidades, et ees seisavad suured muudatused halduskorralduses.
Selline suure ühinemise eel ette võetud teadlik juhtimiskriisi tekitamine on selgelt rumal ja vastutustundetu. Valija võiks selle peale nüüd vastu küsida: kus te, head sõbrad, seni siis olite, millega tegelesite?

3 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare