-1.2 C
Rapla
Teisipäev, 20 veebr. 2024
RSRapla perearstikeskuse tulevik on segane

Rapla perearstikeskuse tulevik on segane

Katri Reinsalu / foto: Siim Solman.

Raplasse on kavandatud uus tervisekeskus, mille jaoks renoveeritakse ruumid Rapla haiglas. Sinna peaksid perearstid kolima praegusest perearstikeskusest Lasteaia tänaval.

Raplamaa Haigla juhataja Kaire Aadamsoo ütles, et praegu käib projekteerimine, mille lõpptähtaeg on 31. detsember. Seejärel viiakse läbi ehitushange. Kui leitakse sobiv pakkumine, mis mahub planeeritud eelarvesse, võib ehitus alata juba järgmise aasta kevadel ning keskus avada uksed 2019. aasta jaanuaris. Kui aga ehitus läheb oluliselt kallimaks, tuleb enne lahendada projekti finantseerimine, mis tähendab ka tähtaegade edasilükkumist. „Praegusel hetkel on haiglal olemas kogu omafinantseeringuks vajaminev raha,“ lisas Aadamsoo.
Rapla tervisekeskusesse on planeeritud kuue perearsti nimistud. Aadamsoo lisas, et perearstidel ei olnud kohustust esmatasandi tervisekeskuste projektiga liituda, see oli nende vabatahtlik valik. „Keskusega liituvad perearstid on kaasatud ka projekteerimisprotsessi,“ ütles ta.
Perearstide esindaja Kadri Luga ütles, et tervisekeskuse üle on arutatud 2015. aasta kevadest, kui selgus nn euroraha toetus esmatasandi tervisekeskustele. „Erinevatel kokkusaamistel arutati Raplamaa võimalusi ning lepiti kokku, et Raplas on europrojekti vedajaks haigla. Ja et Rapla-suuruses linnas on mõistlik, kui terviseteenuse osutajad asuvad lähestikku või samal taristul,“ rääkis Luga.
„Kindlasti on kolimine perearstidele raske teema, meie praegune maja on kodune ning meil on välja kujunenud töökorraldus, mis kolimise järel paratamatult mingil moel muutub. Ma loodan, et renoveeritud ruumid, mis saavad olema haigla vanas osas, on avaramad ning sobivad paremini nii perearstidele, perearstide meeskonnale kui ka meie patsientidele,“ ütles Luga.
Osa arste läheb tagasi majja, kus nad alustasid. Luga toonitas aga, et perearstid ei tee täna sama tööd, mida tegid 20 aastat tagasi jaoskonnaarstid. „Vaatamata kolimisele haigla lähedale jätkavad perearstid ikkagi perearsti tööd,“ kinnitas ta.
„Praegune maja on perearstidele ammu kitsaks jäänud ja ruumid ei vasta tänapäevastele nõuetele – puudub liikumispuuetega inimestele ligipääs teisele korrusele, talvel on osa kabinette palavad, teised kabinetid jahedad, ventilatsioon on puudulik,“ selgitas ta, miks vana maja enam ei sobi perearstidele.

Teiste arstide tulevik segane

Lisaks perearstidele võtavad Lasteaia tänava perearstikeskuses vastu ka hambaarst Marje Nahkur ja silmaarst Anne Kase. Uues tervisekeskuses neile kohta ette nähtud ei ole. „Raplamaa Haigla ülesanne ei ole eraettevõtjate pinnaprobleemide lahendamine, aga usun, et Raplas kindlasti on sobivaid rendipindu ja nii hambaarst kui ka silmaarst saavad oma tegevusega jätkata,“ lausus haigla juhataja Kaire Aadamsoo.
Anne Kase kinnitas, et lood on segased. Koha üle uues tervisekeskuses keegi läbirääkimisi pidanud ei ole. Tänast maja haldab Rapla vald ja Kase on rentnik, nii et tema tuleviku osas on vallal otsustav sõna öelda.
Hambaarst Marje Nahkur ütles, et infot lihtsalt ei ole ja olukord on üsna nukker. Haiglas ruumi pole ja vald plaanib ilmselt maja maha müüa. Nahkuri sõnul ütlebki ta oma patsientidele, et pole midagi parata, kui enam kohta ei ole, siis tuleb tegevus lõpetada. Nüüdisaegne tehnika nõuab teatud tingimusi ja päris suvalisse kohta hambaarst asuda ei saa. Ta tõdes, et nõudlust tema tööle on ja samuti oleks tal ka tahtmist jätkata, kuid hetkel paistab tulevik tume ning järgmisesse aastasse ta patsiente enam naljalt kirja panna ei julge.
Nahkur on aga seda meelt, et ehkki praegust perearstikeskust peetakse amortiseerunuks, ei ole see tegelikult üldse nii kehvas seisus. „Täiesti sissetöötatud maja,“ lisas ta.
Rapla vallavanem Kalle Toomet ütles, et kuni 2019. aastani jäävad tänased rendilepingud kehtima ja kedagi enne tähtaega välja tõstma ei hakata. Mingeid tulevikku puudutavaid kokkuleppeid maja rentnikega tehtud ei ole. Toometi sõnul oodatakse ära, kas tervisekeskuse meede rakendub ja hakkab reaalselt tööle. Kui perearstid majast välja kolivad, alustatakse ka ülejäänud rentnikega dialoogi võimalike alternatiivide osas.
Mis saab aga majast, kui see tühjaks jääb? „Laskmata karu nahka jagama ei hakka,“ ütles Toomet, kuid lisas, et Rapla valla arengukavasse on sisse kirjutatud, et kui maja peaks tühjaks jääma, on plaanis see maha müüa. Ta lisas, et oodatakse ära, kuni moodustatakse uue ühinenud valla volikogu, kes saab uue pilguga üle vaadata, millised on valla vajadused ja ootused.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused