2.2 C
Rapla
Teisipäev, 16 apr. 2024
RSRaplamaa koguteose teine osa on valmimas

Raplamaa koguteose teine osa on valmimas

Helerin Väronen.

Raplamaa koguteose esimest osa, mis puudutas Raplamaa loodust, esitleti 2015. aasta alguses. Juba toona olid teise osa tekstid, mis räägivad maakonna ajaloost ja inimestest, osaliselt olemas. Nüüd on jõutud sinnamaani, et teine osa pealkirjaga „Aeg“ on peaaegu valmis.
Raamat kajastab Raplamaa arengut läbi erinevate ajalooliste perioodide. Käsitletud on näiteks Põhjasõda ja Ordu aega ning Rootsi ja Vene aega. Koguteose koostaja Jaanus Kiili sõnas, et raamatu kirjutamise üheks eesmärgiks oli kaasata võimalikult palju autoreid. Näiteks on lugude autoriteks Mati Mandel, Liivi Aarma, Rait Talvoja, Tõnis Tõnisson ja Kiili ise. Koguteose projektijuht on Tiiu Susi.
Raamatu üks rahastaja on Rapla maavalitsus. Maavanem Tõnis Blank rääkis, et tekstid on kõik valmis, teha on veel toimetamine ja küljendamine. Raamatu koostajad on endale seadnud eesmärgiks, et raamat peab valmis saama 15. oktoobriks. See kuupäev sai valitud põhjusel, et teost tahetakse kinkida lõpetavatele ja alustavatele volikogudele. Hetkel käib töö ja läbirääkimised selle nimel, et raamat õigeks ajaks valmis saaks. Blank on selles suhtes positiivselt meelestatud ja ütles, et ilmumata see raamat ei jää.
ROL-i tegevdirektor Silvi Ojamuru sõnas, et valdadelt on võetud raamatu ettetellimisi. Teisipäevase seisuga ei olnud aga Blangile teadaolevalt valdadele arveid välja saadetud, mis kindlustaks raamatu trükkimise rahastuse.
Koguteose kolmanda osa saatus on hetkel lahtine. Blank sõnas, et osa artikleid tolle jaoks on olemas, kuid kas need ka teosena ilmuvad, pole teada. Otsuse raamatu ilmumise või mitteilmumise kohta peab tegema ROL. Jaanus Kiili sõnas, et tema kolmanda osa koostamise meeskonnas ei osale. Kolmas osa käsitleb majandust ja Kiili leiab, et seda ei saa koostada keegi kõrvalseisja, vaid seda peaks tegema Raplamaa inimene, kes on teemaga rohkem kursis.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare