6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
LisalehtLisaleht Käsitöölane: Rita Luugima meisterdab nukke sisetundest lähtuvalt

Lisaleht Käsitöölane: Rita Luugima meisterdab nukke sisetundest lähtuvalt

Stina Andok / foto: Siim Solman

Eelmise aasta suve hakul avastas Rita Luugima käsitöönukkude põneva maailma ja üsna pea pärast seda pani ta aluse oma ettevõttele MeLii OÜ, et käsitöönukud ka teiste inimesteni tuua.

„Ma mõtlesin, et mina ei hakka kunagi ettevõtlusega teglema,“ ütleb rõõmsameelne Rita naerdes, kui ma küsin, kuidas ta nukkude meisterdamisega algust tegi. Elul on kombeks meid õpetada, et mitte kunagi ei tasu mitte millegi kohta öelda „ei iial“, sest alati leiavad just need asjad ringiga tee sinu ellu. Nii juhtus ka Ritaga. Nimelt hakkas möödunud aasta suve hakul Rita ema talle rääkima, et võiks minna Waldorf-nukkude meisterdamise koolitusele. „Alguses ma mõtlesin, et mis nukud, mis koolitus. Hakkasin siis guugeldama ja mul tekkis nii palju erinevaid mõtteid,“ kirjeldab Rita.
Waldorf-nukud on väga spetsiifilised ning nende meisterdamisel tuleb silmas pidada konkreetseid juhiseid ja reegleid. Näiteks ühel õigel Waldorf-nukul peavad olema loomulikud lapsesarnased kehaproportsioonid, et toetada lapse terve ja loomuliku kehapildi arengut, ning nuku nägu peaks olema pigem tagasihoidlik, et jätta ruumi lapse kujutlusvõimele. Samuti on oluline, et Waldorf-nukud on täidetud villaga, mis annab neile oma suuruse kohta loomuliku raskuse ja võime salvestada lapse kehasoojust.
Sellest hetkest, kui Rita avastas käsitöönukkude maailma, muutus kõik. Waldorf-nukkude koolitusele ema ja tütar küll ei jõudnud, aga Rita ammutas nendest inspiratsiooni, et luua midagi pisut omanäolisemat ja loomine sai alguse kohe. „Mu ema on lasteaiaõpetaja, neil on kõik kohad asju täis,“ muigab Rita ja räägib: „Poole ööni tegin esimest nukku, siis juba ühele sõbrannale ja siis teisele, siis tuli juba esimene laat ja nii see läks.“

Inspiratsioon tütardest

Päris Waldorf-nukke Rita siiski tegema ei hakanud. Üks Waldorf-nukkude eripärasid on ka see, et need on meisterdatud üksnes looduslikest materjalidest. Kuigi Rita väldib oma nukkude loomisel sünteetilisi materjale, ei ole nad päris sajaprotsendiliselt looduslikud, kuna sellisel juhul tuleks nende müügihind keskmisele nukuostjale liiga krõbe. Samuti eelistab Rita oma nukulastele pisut ilmekamaid nägusid kujundada, kui Waldorf-nuku reeglid ette näevad. Rita kasutab oma nukkude tegemisel peamiselt puuvillast materjali ning täidab pehme mänguasja rullvatiiniga. Nukkude juuste tegemisel kasutab ta samuti puuvilla, on selles osas väga valiv ning ei avalda, kust ta parasjagu seda eriti head materjali endale soetab.
Rita meisterdab erinevas suuruses nukkusid, kellest igaüks on oma nägu. Nukkude välimus varieerub, vahel on neile sõrmed ja varbad õmmeldud, vahel ei ole. Rita sõnul tegutseb ta enamasti vastavalt sellele, mida keegi parasjagu on tellinud, kuid vahel loob inspiratsioonituhinas ka ise midagi täiesti uut. Tema suurimateks inspiratsiooniallikateks on kaks tütart, kelle nimed peituvad ka ettevõtte nimes. Päris esimene nukk sai samuti tütrele ning kõik edaspidi valminud nukud on tütar läbi proovinud, et testida, kui mõnus seda ikkagi kaisutada on.
Mõni Rita loodud riidest nukk on välimuselt pigem tüdrukuealine, mõni on aga päris beebi. Rita sõnul hakkas ta beebinukke tegema tänu oma tütrele, kes selleks soovi avaldas. Hiljem tuli sooviavaldusi teisigi ja nii on tootevalikus nüüdsest püsivalt ka beebinukud, kes meenutavad kehaehituselt päris beebit. Mõni selline on tehtud ka täitsa õige inimbeebi suurusena ja mõningatel on suisa lutid kaasas, mida on võimalik ära võtta ja tagasi panna nagu päris beebil. Lisaks meisterdab Rita rätinukke, mis sobivad juba päris pisikestele kaisutamiseks, ning loob nukkudele riideid. Firma tootevalik laieneb iga päevaga veelgi. Nii näiteks saab ilusti küsides Ritalt ka kleidikesi tellida.
Vestluse käigus selgub, et kuigi nukkusid ei olnud Rita enne suurt avastust otsast lõpuni ise meisterdanud, on ta õmblemisega tegelenud küll. Nimelt lõpetas Rita Tallinna Tehnikakõrgkooli rõivadisani eriala. Töötada ta küll sel erialal tol hetkel ei soovinudki ning nii jäid niit ja nõel ootama just seda õiget hetke. Tänaseks on Rital kodus tööstuslikud õmblusmasinad ja palju erinevat kangast. Kangavalik on see, mis teeb Rita käsitöönukud ka pisut erilisemaks. Nimelt on Ritale eriti meelt mööda nõukogudeaegsed kangad, mis on meistri hinnangul hea kvaliteediga ning alati ilusad ja värvilised.

Tellimusi jagub

Areng nullpunktist, kus ei olnud veel nuku tegemise mõtetki, oma ettevõtte loomiseni on olnud väga kiire ja ka edukas. Lühikese ajaga ei ole mitte üksnes palju nukke valminud ja omale uue kodu leidnud, vaid ettevõte on saanud oma Facebooki lehe, kodulehe koos veebipoega ning Rita otsib aktiivselt ka päris oma pesa, et ta saaks kodused ja töised tegevused lõpuks eraldada.
Tööd Rital jagub. „Ei saaks öelda, et huvi vähe on,“ ütleb ta. Kui parasjagu ei ole tellimusi, siis meisterdab ta nukke ette, sest alati tuleb keegi, kes vajab üht nukku kohe ja praegu. Enamasti püüab Rita tellimuse vormistada ühe nädalaga. Ühe nuku algusest lõpuni meisterdamine võtab vilunud tegijal aega umbes ühe tööpäeva. „Kui lapsed ei ole haiged,“ ütleb Rita muiates.
Rita nukud on tuntud ka juba rahvusvaheliselt. Tema nukud on jõudnud Soome, Rootsi, Norra ja ka Tšiilisse. Praegu käib ost ja müük peamiselt interneti kaudu, kuid vahel võib Ritat koos nukkudega ka laadal kohata. „Laatade mentaliteet on muutunud. Enam ei ole, et oo, saan mingi ägeda asja, vaid pigem veedetakse lihtsalt aega,“ räägib Rita. Samas on tegus naine seda meelt, et laadal olles saab end paremini nähtavaks teha. Paljuski sõltub inimeste huvi nukumeistri hinnangul sellest, kui palju ise end reklaamida ja tutvustada.
„Minusarnast kindlasti teist ei ole,“ ütleb Rita enesekindlalt ja lisab: „Kahte ühesugust tegijat lihtsalt ei olegi.“ Oma nukkude loomisel lähtub Rita peamiselt sisetundest ega taha end sildistada mingite kindlate tunnustega. „Ma jätan endale vabad käed ja teen seda, mida sisetunne ütleb. Tellida võib nii palju, kui omal fantaasiat jagub.“ Ta usub, et kui inimene näeb, et tegijal silmad säravad, saab ta aru, et need nukud ei ole niisama tehtud, vaid neisse on pisut hingesoojust ka lisatud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare