2.7 C
Rapla
Teisipäev, 17 mai 2022
spot_img

Teadlased käisid Keava raba lähemalt uurimas

Katri Reinsalu / foto: Siim Solman.

Augusti lõpus kirjutasime Tarsi talu peremehe Illar Oleski kahtlusest, et Keava rabas võib olla meteoriidikraater. Tollal jäid otsad lahtiseks, sest teaduslikke uuringuid piirkonnas tehtud ei ole.

Septembri lõpus käisid aga Tallinna Tehnikaülikooli geoloogia instituudi inimesed ringstruktuuri oma silmaga vaatamas.
Kohal olid instituudi direktor Atko Heinsalu ning professor Siim Veski. Kaasas oli ka Tallinna Saksa gümnaasiumi 11.klassi noormees, kes sellest valdkonnast oma gümnaasiumi uurimistööd kirjutab.
Terve päeva jooksul toimus pinnase sondeerimine ning piirkonna kaardistamine. Illar Oleski sõnul avastati ühes kohas prooviaugu kaevamisel kõva, tihe ja labidalöökidele praktiliselt allumatu liivakiht, mis on nagu rauaroostega tihenenud. Veski ütles selle kohta, et välitööde käigus tuli välja kena soorauakiht, kuid see ei olnud meteoriitne raud.
Veski ütles, et proove võeti nii vallist kui ka lohust ning nüüd püütakse välja selgitada, millest need koosnevad. Samuti otsiti kvartsiterasid, millel on spetsiifilised löögijäljed. Esialgsed välitööd said seega tehtud.
Veski omapoolseid kommentaare veel jagada ei tihka. „Midagi uut ja põrutavat öelda ei ole,“ sõnas ta. Kuna ta juhendab eelmainitud noormeest uurimistöö kirjutamisel, ei ole professori arvates pedagoogiline oma arvamusega teda kallutada. Ta tahaks lasta õpilasel ise teemat uurida ja järeldusteni jõuda.
Keava ringstruktuur on üks osa sellest uurimistööst, milles käsitletakse seda, kuidas selgitavad teadlased välja, kas tegemist on meteoriidikraatriga. Samuti uurib noormees, kuidas ringstruktuurid looduses tekivad.
Pinnaseproovid läksid aga edasisele analüüsimisele. Ühe proovi saatis Veski Poolasse radiosüsiniku laborisse. Ta ütleb, et hetkel on see ootejärjekorras ja tulemusi veel teada ei ole. Teine osa proovidest analüüsitakse Eestis Veski enda juhendamisel. „Ma ei taha kõike ise ära teha,“ rääkis ta. Nii laseb ta ka oma juhendataval olla osa protsessist.
Uurimistöö esimene ettekandmine võiks olla aasta lõpus ning selleks ajaks on ehk ka veidi rohkem selgust küsimuses, millega Keava rabas tegemist on. Uurimistöö kaitsmine jääb järgmisesse kevadesse. Nendest asjaoludest tulenevalt on kogu protsess paratamatult mõnevõrra aeglasem ja tulemusteni kulub kauem aega.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised