0.5 C
Rapla
Neljapäev, 18 apr. 2024
RSKehtna KHK õpilane napsas noorkokkade võistluselt hõbemedali

Kehtna KHK õpilane napsas noorkokkade võistluselt hõbemedali

Mariliis Vest / foto: Lauri Laan.

25. oktoobril toimus Eesti Näituste messikeskuses võistlus “Noorkokk 2017”, kus Kehtna kutsehariduskeskuse neljanda kursuse õpilane Karl Martin Miliste võitles välja auväärse hõbemedali.

Võistlustulle astus kaksteist võistkonda. Ostukorvi alusel tuli kõikidel osalejatel valmistada kaks pidulikku rooga: pearoas kohustuslikuks tooraineks pardikoib ja magustoidus Nopri kohupiim ning must leib.
Võistluseks valmistumine algas Karl Martinil juba kuu varem, kui pandi kokku menüü ning testiti sooritust ajaliselt. Pearoa valmistamiseks oli ette nähtud kaks tundi ja desserdil 1,5 tundi, serveerimiseks kümme minutit. Üks minut hilinemist tähendas miinuspunkte ning üle viie minuti hilinemine diskvalifitseerimist. Magustoit õnnestus noormehel õigel ajal taldrikule saada, aga pearoa serveerimisega hilines Karl Martin kolmkümmend sekundit.
Roogasid tuli valmistada kuus portsjonit ning toidud serveeriti taldrikutel, millest üks pandi samal ajal toimunud Eesti toidumessi külastajatele vaatamiseks ja pildistamiseks välja ning viis kohtunikekogule maitsmiseks ja hindamiseks.
Karl Martini jaoks oli “Noorkokk 2017” esimene kokandusvõistlus üldse. Enim õnnestus tal enda sõnul pearoa väljanägemine. Seevastu desserdi välimusega ei olnud ta üldse rahul. Enne võistlust kartis noormees kõige rohkem publiku ja kaamerate ees toimetamist. „Kuigi kohapeal polnud mul sellega mingeid probleeme,“ ütles ta.
Enne tulemuste teada saamist ei olnud ta enda sõnul tehtud tööga kuigi rahul, sest teadis, et suudab rohkemat. „Kui kuulutati välja minu teine koht, sain ma aru, et tegelikult läks pärist hästi, kuigi ma polnud tööga rahul,“ lisas ta. Võistlusnärv tekkis Karl Martinil viis minutit enne starti, kuid kadus esimeste minutitega.
Karl Martin õpib Kehtna kutsehariduskeskuses koka eriala neljandal kursusel. Kui kool läbi ja kaitseväes käidud, soovib ta enda sõnul pool aastat töötada. „Pärast kaitseväge tahaks ennast arendama minna välismaale, täpne asukoht pole veel selgunud. Ma vaatan, mis elu toob,“ ütles ta.
Karl Martinit aitas abikokana Kehtna KHK kolmanda kursuse õpilane Siim Pesor. Võistluseks valmistuda aitas Kehtna KHK toitlustusvaldkonna õpetaja Liis Läll, kes Karl Martini sõnul oli talle väga suureks abiks.
Lälli sõnul on Miliste visiooniga õppija. „Ta teab üsna täpselt, mida ta saavutada tahab ja kuidas selleni jõuda. Sellise õpilase juhendamine on kerge ja mõnus,“ ütles ta. Noormehel on õpetaja sõnul lai teadmiste pagas, hea kriitikameel, maitsetunnetus ja rahulik ning viisakas meelelaad. „Ta on paindlik ning suudab kiirelt olukorraga kohaneda. Lühidalt on ta ideaalne võistleja kandidaat,“ lisas Läll.
Ka Pesor on Lälli sõnul tugeva sisemise motivatsiooniga õppija. „Siim tunnistab, et päris põhivõistlejana poleks ta nii hästi välja vedanud, aga abilisena andis väärilise mõõdu välja. Võistluskogemuse eest on ta väga tänulik,“ ütles õpetaja.
“Noorkokk 2017” tiitli pälvis Pärnu kutsehariduskeskuse õpilane Andra Holland, kolmandale kohale tuli Tartu KHK õpilane Lele Luup. Võistlust hindas rahvusvaheline žürii. Võistluse peaeesmärk on propageerida koka eriala ja teadvustada õpilastele täisväärtusliku toidu tähtsust nii enda kui ka kaaskodanike ehk tulevaste klientide toidulaual. Võistlus võimaldab kutseõppeasutuste õppuritel näidata oma erialaseid oskusi ja tõsta toitlustusvaldkonna kutsehariduse taset ning mainet.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare