14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSRaplas on kolmel inimesel tuvastatud kollatõbi

Raplas on kolmel inimesel tuvastatud kollatõbi

Stina Andok.

Hiljaaegu tuvastati Rapla tervisekeskuses kolmel inimesel kollatõbi ehk A-hepatiit. Kolm haigestunut on ühe perekonna liikmed ning olukord on terviseameti sõnul kontrolli all.

Raplamaa Sõnumitele laekus teisipäeval, 14. novembril vihje, justkui oleks ühel lasteaialapsel tuvastatud kollatõbi. Lähemal uurimisel selgus, et ühelgi lasteaialapsel kollatõbe siiski tuvastatud ei ole. Terviseameti Raplamaa esinduse vaneminspektor Ellen Villig kinnitas, et hiljaaegu diagnoositi Rapla tervisekeskuses tõepoolest kolmel inimesel – kahel täiskasvanul ja ühel kooliealisel alaealisel – kollatõbi ehk A-hepatiit. Villigi sõnul on perekonnaliikmete seas ka üks lasteaiaealine laps, kuid temal haigustunnuseid ei esine. Ta jätkab oma tavapärast elu ja käib lasteaias, kuid on perearsti jälgimisel.
Rapla lasteaia Kelluke direktor Aune Kähär puikles kommentaaride jagamisest kõrvale, viidates delikaatsetele isikuandmetele, kuid soostus siiski kinnitama, et kõiki lapsevanemaid on olukorrast teavitatud. Kähäri sõnul jätkub lasteaias töö peaaegu nii nagu alati ning kõrgendatud tähelepanuga jälgitakse enesehügieeni ja üleüldist puhtust.
Terviseameti Raplamaa esinduse vaneminspektori Ellen Villigi sõnul suurt haiguspuhangut kartma ei pea ning võimaliku nakatumise saab ära hoida üksnes isikliku hügieeni nõuetest kinni pidades. Villigi sõnul ei ole praeguse seisuga teada, kuidas perekond haigestus. „Nad ei ole reisinud ega ole seda ka keegi nende perekonnast ega töökaaslastest,“ selgitas Villig. Novembrikuu seisuga ei ole mujal Eestis A-hepatiiti nakatumist diagnoositud. Sel aastal on Villigi andmetel Eestis registreeritud kokku kakskümmend kaks A-hepatiiti haigestumist, mis kõik on olnud üksikjuhtumid. „Olukord on kontrolli all,“ sõnas ta.

*A-hepatiit ehk kollatõbi

A-hepatiidi viirused levivad haigelt inimeselt ja nakatavad meid saastunud toidu söömisel või vee joomisel, seksi teel, nakatunud inimese väljaheitest kätele ja kätelt toiduainetele, pindadele, esemetele, suhu sattumisel ning narkootikumide tarbimisel. A-hepatiiti nakatumise ohu- ehk riskirühma kuuluvad haigestunu pereliikmed ja hooldajad, kroonilisi maksahaigusi põdevad inimesed, nakatunuga seksivad inimesed, meestega seksivad mehed, narkomaanid, A-hepatiidi kõrge levikuga riike külastavad reisijad.

Nakatumist saab ennetada vaktsineerides, eelkõige soovitatakse vaktsineerimist palju reisivatele ja A-hepatiidi riskirühma kuuluvatele inimestele. Lisaks on oluline igapäevane hügieeninõuete täitmine: pesta või desinfitseerida käsi, enne toiduks tarvitamist pesta kõiki puu- ja juurvilju.

(Allikas: www.terviseinfo.ee)

 

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare