-2.8 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
RSKoor August07 areneb aina kõrgemale tasemele

Koor August07 areneb aina kõrgemale tasemele

Helerin Väronen / foto: erakogu.

Segakoor August07, mis sai alguse aastal 2007, on arenenud sisuliselt nullist väga heale tasemele. Sel sügisel toimunud 23. Malta rahvusvahelisel koorifestivalil sai koor tunnustuse osaliseks, mis üllatas neid ennastki.

Koorivanem Pille Kuldkepp ja laulja Tõnis Blank rääkisid Malta reisist ja üldse koori tegemistest ja arengust.
August07 osales 2.-5. novembrini kestnud festivalil kahes konkursikategoorias ja eriti uhked on nad tunnustuse üle, mis saadi vaimuliku muusika kava eest. Hinnati saja palli süsteemis ja vaimuliku muusika kategoorias saadi diplom, mis kannab nimetust „Honorary Diploma of Excellence“, mis tähistab koori tipptasemel olemist. Kokku osales festivalil 36 koori kogu maailmast ning just selles kategoorias oli kõige enam osavõtjaid.
Algul teadis koor, et nad võtavad kindlalt osa folgikategoorias, lauldes Veljo Tormise koorilaule, aga hiljem sai siiski valitud ka vaimuliku muusika kategooria, kuigi see oli palju raskem. Koori dirigent Urve Uusberg aga julgustas oma lauljaid seda tegema. Nii Blank kui ka Kuldkepp sõnasid, et tööd sai tehtud palju, kuid tulemus oli seda väärt. Nende kava ja intonatsiooni kiideti ja see on ühe dirigendi jaoks parim tunnustus üldse. Samuti saadi kiita selle eest, et ei valitud liiga keerulisi lugusid. Paljud koorid teevad selle vea, et valivad üle jõu käivaid laule või seadeid, August07 kava peeti aga väga maitsekaks.

Ettevalmistused algasid augustis

Proovid algasid Uusbergi käe all augusti lõpus. Peale nädala sees oleva proovi olid lisaproovid nädalavahetustel. Eraldi sai proove tehtud häälerühmadele ja kvartettidena. Ka Maltal olles ei saanud proovideta, neid jagus nii hommikuti hotelli kui ka lõunasöögilauda.
Selliseid proove aga, kus kõik koori hingekirjas olevad lauljad kohal on, juhtub harva.
Kuldkepp sõnas, et kümne aasta peale saab selliseid proove ühe käe sõrmedel üles lugeda.
Täiskasvanute koori puhul on lihtsalt keeruline leida aega, mis kõigile sobiks, on ju kõigil töö ja kodu ja pere. Paljud kooriliikmed ei ela Raplas, tullakse kohale Kehtnast, Juurust, Märjamaalt ja isegi Tallinnast. Nii et kooriliikmed on pärit tervest maakonnast ja väljastpooltki. Nagu Urve Uusberg on öelnud, saab koor täies koosseisus kokku alles lennujaamas.
Kokku laulab kooris August07 umbes 30 inimest, Maltal käis neist 23. Nii Blank kui ka Kuldkepp rääkisid, et oma taustalt on nad kõik väga erinevad inimesed, erialad on erinevad ja varasemad kogemused laulmisega on erinevad. Nii mõnigi on koori tulnud nii, et pole varem laulnud, mõni ei tunne nootigi, samas on ka neid, kes on varem muusikakoolis käinud.
Kui koor 2007. aasta augustis loodi, oli ainus mõte ja eesmärk 2009. aasta laulupeole saada. Nüüdseks on käidud aga mitmetel esinemistel ja konkurssidel. Väljundeid ja esinemisi on piisavalt ja need motiveerivadki ja panevad lauljad pingutama.
Maltal olles oli kooril peale kahe võistlusesinemise veel kolm esinemist. Ühel õhtul toimus rahvusõhtu, kus esinejad olid oma riigi rahvariietes ja August07 oli Eestist ainuke, esindades meid igal sammul. Samuti lauldi tänaval ja festivali lõpetas esinemine jumalateenistusel, mille kohta Pille Kuldkepp sõnas, et see oli ilmselt kõige nauditavam esinemine, kuna siis teadsid nad, et enam ei pea enne esinemist kaks tundi proovi tegema.
Malta panustab turismi väga palju, kuna oma kultuurilt on see üpris ainulaadne koht ja ilmselt seetõttu on ka koorifestival väga kõrgel tasemel. Kuldkepp sõnas, et tal küll väga palju võrdlusmomenti pole, kuid kogu festival oli väga hästi korraldatud. Tavaliselt saab konkursil teada vaid oma punktid ja lühikese kirjelduse žüriilt, aga Maltal on võimalik pärast võistlust personaalselt žüriiliikmelt saada tagasisidet selle kohta, mis on su head ja vead.
Head tagasisidet saavad kooriliikmed ka Pärt Uusbergilt, kes umbes korra aastas asendab dirigeerimisel Urve Uusbergi. Aastatega on näha, kui palju koor on edasi arenenud ja kuidas nullist on suudetud üles ehitada ühtse kõlaga koor.
Kuldkepp ütles, et kooris tuleb üksteisega arvestada ja selles laulmine annab väga palju juurde, ega inimesed muidu käiks seal. Ta sõnas, et kooriproovi läheb ta teisipäevaõhtuti väsinuna, aga lahkub sealt alati kergel sammul ja lauluviisid suul. Kooriproov laeb nii füüsiliselt, vaimselt kui ka emotsionaalselt.
Otseseid plaane oma laulmine plaadile saada kooril pole, kuid eks dirigendina seab Uusberg eesmärke aina kõrgemale. Blank leiab, et tore ju oleks, kui laulud oleks mingil ajahetkel salvestatud, kuid see nõuab tohutult tööd. Esimesel hooajal võis ühe laulu selgeks saamiseks kuluda pool aastat, nüüd käib see palju kiiremini ja hooaja jooksul võib repertuaarist läbi käia oma 30-40 teost.
Tulevastest esinemistest ja plaanidest võiks välja tuua esinemise 2. detsembril Rapla Maarja-Mag­daleena kirikus, kui kuulutatakse välja jõulurahu. Järgmisel suvel on ka maakonna laulu- ja tantsupidu. Peale kohalike esinemiste maakonna segakooride päeval, emakeelepäeval ja suve alguses Rapla kultuurikeskuses on kooril plaanis osa võtta Eesti segakooride võistulaulmisest “Tuljak” ning Põhja- ja Baltimaade koorifestivalist. 2019. aastal tuleb ka juubelilaulupidu, mille noodid tulevad ja ülevaatused algavad järgmisel aastal.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare