7.7 C
Rapla
Kolmapäev, 31 mai 2023
RSAndres Saks pälvis aasta spordisõbralikuma õpetaja tiitli

Andres Saks pälvis aasta spordisõbralikuma õpetaja tiitli

Siim Jõgis / foto: Siim Solman.

Eesti Koolispordi Liit annab igal aastal välja spordisõbralikuma õpetaja tiitlit. Tänavu pälvis selle Valtu põhikooli direktor ning kehalise kasvatuse õpetaja Andres Saks.

Andres Saksa tuntakse tubli kehalise kasvatuse õpetaja, spordikohtuniku ja treenerina. Koolispordi liidu poolt välja antud aasta spordisõbralikuma õpetaja auhind on tunnustus ja tänu töö eest. Sellega kaasneb tuhandeeurone stipendium.
Iga maakond saab üleriigilisele konkursile esitada ühe kandidaadi. Tänavu esitati nominendid neljateistkümnest maakonnast. Tegemist oli esimese korraga, kui see tunnustus tuli Rapla maakonda. Auhinna saaja otsustab Eesti Koolispordi Liidu poolt moodustatud žürii, mille koosseisu kuuluvad erinevate huvigruppide esindajad. Žürii hindab ennekõike õpetaja panust koolispordivõistluste korraldamisel. Varem on Rapla maakonnast samale konkursile esitatud näiteks Margus Sepp, Helgi Valliste, Anne Siitan ja Ulvi Mägi.
Eesti Koolispordi Liidu presidendi Lauri Luige sõnul on auhinna eesmärk tunnustada ja motiveerida õpetajaid, kes on südameasjaks võtnud spordi- ja liikumisharrastuse propageerimise koolides. “Soovime eeskujuks tuua spordiõpetaja, kes oskab ja tahab teha nii kehalise kasvatuse aine kui ka spordivõistlused võrdselt huvitavaks kõikide õpilaste jaoks. Kehaline kasvatus, liikumine ja tervislikud eluviisid on noorte jaoks väga tähtsal kohal. Eesti Koolispordi Liidu ja meie partnerite ülesanne on juhtida noorte tähelepanu kartulikrõpsudelt, energiajoogilt ja üleliigselt arvutis istumiselt sportlikele ja tervislikele tegevustele,” sõnas Luige.
Intervjuus ETV-le ütles Saks, et temast teeb spordisõbraliku õpetaja eelkõige see, et ta teeb oma tööd südamega, ja see, et ta proovib lapsi rohkem juhendada kui õpetada, et nad liiguksid, teeksid sporti ja tunneksid sellest rõõmu. Saksa õpilased on saavutanud kõrgeid kohti nii maakonna kui ka vabariigi koolinoorte võistlustel.
Kas lastesse on raske spordiarmastust süstida? “Tegelikult ei ole. Tuleb leida lihtsalt igaühele sobiv spordiala ja tegelikult on neid spordialasid väga palju, mida lastele õpetada,” ütles Saks.
Laine Rokk Rapla Maakonna Spordiliidust ütles, et Andres Saksa tugev pluss on see, et ta korraldab üleriigilisi koolispordivõistlusi. Näiteks jalgpallivõistlused, mis toimuvad Valtu kunstmuruväljakul. “Andres Saks on lahke, sõbralik, tubli ja samas ka tagasihoidlik,” iseloomustas teda Laine Rokk.

Väljavõte Eesti Koolispordi Liidu aasta spordisõbralikuma õpetaja auhinna statuudist:

Aasta Spordisõbralikum Õpetaja on õpetaja, kes:
– oskab õpilastele kehalise kasvatuse aine arusaadavaks teha
– äratab huvi aine vastu, pakkudes õppekavaväliseid tegevusi
– kohtleb õpilasi võrdselt, hinnates neid õiglaselt, märgates iga lapse eripära ning toetades iga last tema aineõpingutes
– on hea suhtleja, leiab aega õpilaste kuulamiseks, tunneb siirast huvi nende tegemiste vastu, omab huumorimeelt ja arvestab õpilaste isiksusega, tunnustab pisimatki edusammu
– suhtleb vajadusel lapsevanematega, olles hea ja toetava partneri rollis
– on väärikas, autoriteetne ja hea enesevalitsemisoskusega, abivalmis, kannatlik, kuid samas nõudlik

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused