13.8 C
Rapla
Laupäev, 25 mai 2024
RS„Kokkame koos“ paneb lapsed ise süüa tegema

„Kokkame koos“ paneb lapsed ise süüa tegema

Helerin Väronen / foto: Helerin Väronen.

Baltic Restaurants Estonia toitlustab Rapla koole, kuid nad korraldavad ka õpilastele „Kokkame koos“ üritusi, mille eesmärk on tutvustada lastele koolisöökla kööki ja tekitada huvi toidu valmistamise vastu.

Üritusel osalevad vabatahtlikus korras 4.-6. klassi õpilased, kes selle käigus kokkavad koos koolisöökla personaliga.
Käisime uudistamas, kuidas selline kooskokkamine nägi välja Rapla ühisgümnaasiumi viiendate klasside õpilastega. Kuigi korraga saab osa võtta 15 õpilast, oli seekord kohal üheksa. “Kokkame koos” üritus toimus selles koolis kolmandat korda. Kaks esimest korda olid eelmisel õppeaastal, kui koos õpilastega valmistati lihapalle.
Enne kooliköögi nägemist tuli igal õpilasel ette siduda ühekordne põll, panna pähe müts ja kätte kummikindad. Uuemad kummikindad on sinist värvi ja selle põhjuste kohta rääkis Sirje Kiolein, Daily koolisöökla juhataja, et see on selleks, et kui keegi peaks näppu lõikama, on sinist kilejuppi palju kergem toidu seest leida kui valget.
Kiolein tutvustas õpilastele enne kokkamist söökla inventari, näiteks ülisuurt supipotti. Enamik töövahenditest on koolisööklas tavapärasest suuremad. Vispli suurus pani nii mõnegi lapse lausa ahhetama. Samuti on söökla saumikser pigem hiiglasele kuuluv.
Tutvuda sai ka nõudepesuruumiga ja õpilased said teada, kuidas kokkadel õnnestub nii paljude õpilaste mustad nõud ruttu puhtaks saada.
Lahendus peitub söökla nõudepesumasina töötsükli ajas, milleks on vaid kaks minutit.
Seekord valmisid ühise kokkamise käigus burrito ja kihiline smuuti. Palju eeltööd oli küll kokkade poolt ära tehtud, kuid rõõm oma kätega toiduvalmistamisest oli siiski lastel olemas. Ürituse lõpus saavad kõik lapsed tunnistuse ja ettevõtte logoga väikese helkurlooma. Lapsed täidavad ka tagasiside lehed ja seniajani on neile üritus kui selline meeldinud. Varem on nurisetud vaid selle üle, et toit oli kellegi jaoks mage või jäi lihapalle väheks.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare