6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArvamusPuhtama elu nimel

Puhtama elu nimel

Katri Reinsalu

Mõni aeg tagasi hakkasin suuremat huvi tundma aruka tarbimise ja minimalismi vastu. Need käivad mugavalt käsikäes, sest minimalism eeldab märkimisväärselt väiksemat tarbimist, mis omakorda tähendab, et raha jääb veidi rohkem ka alles.

Mõte tarbida arukalt on mõnes mõttes minimalismi osa. Äärmisel juhul käib see minimalismiga lihtsalt tihedalt käsikäes. Arukas tarbimine tähendab osta kvaliteetseid asju, mida sa tõeliselt vajad. Seejuures valides tooteid, mis peavad kaua vastu. Kvaliteet kipub teatavasti tihtipeale rahakotist märksa suuremaid ampse võtma.
Teise aspektina on minu jaoks hakanud aina olulisemaks muutuma ka viis, kuidas minu ostetavad asjad toodetud on. Kas nende tootmiseks on kasutatud naturaalseid taastuvaid materjale? Kas neid on testitud loomadel? Kas nad sisaldavad mulle potentsiaalselt ohtlikke koostisosi?
Rapla ökopood on selles mõttes tänuväärt koht, et lisaks mõnusatele toodetele paneb see sind oma elu erinevate aspektide üle mõtlema. Esimest korda sattusin sinna vist kellelegi kinki otsides. Järgmistel kordadel tulin juba enda pärast. Alguses oli lihtsalt huvitav riiulite vahel uudistada ja uurida. Vaadates nende toodete valikut, millele ökopood alternatiivi pakub, hakkad peagi märkama, kui paljude erinevate potentsiaal­selt ohtlike ühenditega me kokku puutume.
Eks ole sellest ju ennegi räägitud, et väikestes kogustes on need ühendid meile võrdlemisi ohutud. Ma polnud varem aga kuigi põhjalikult mõtelnud, kui palju ma kõikvõimalikke erinevaid vahendeid ainuüksi oma keha peale määrin. Hommik algab dušiga, kus läheb kasutusse šampoon, palsam ja dušigeel. Sellele järgneb hambapasta, näokreem, ihupiim ja deodorant. Enamikul päevadel lisandub veel väikeses koguses jumestustooteid. Iga päeva alguses puutub mu keha kokku üsna pika nimekirja toodetega.
Laiemalt mõeldes eraldub meie riietest kasutatud pesupulbri ja meie kodust puhastusvahendite jääke. Ehk oleks siis mõistlik teha natuke looduslikumaid ja ohutumaid valikuid?
Sellele kõigele mõtlema asudes tegin otsuse kõige suuremas kasutuses olevad tooted looduslähedasemate vastu välja vahetada. Selgus, et puhastusvahendiks sobib suurepäraselt veega lahjendatud äädikas. Lõhn ei ole küll kiita, aga oma töö teeb see igatahes ära. Pärast seni kasutusel olnud tugevalõhnalise pesupulbri paki tühjenemist ostsin lõhnatu pesusoodast ja taimsest pesuseebist koosneva alternatiivi. Välja sai vahetatud ka nõudepesuvahend.
Kreemide ja pesemisvahendite valimine osutus veidi keerulisemaks. Tootjad teavad teed tarbija südamesse ja armastavad kaunistada oma tooteid viitega looduslikele koostisosadele. Pisike kogus midagi looduslikku ei kompenseeri aga pikka nimekirja kahtlase väärtusega koostisosi.
Selles maailmas orienteerumiseks saab ausat infot näiteks internetilehekülgedelt, mis analüüsivad toodete koostist. Sina trükid oma valitud toote koostisosad sisse ning lehekülg annab automaatse hinnangu nende ohutuse kohta.
Mõistagi saaksin kasutatavate toodete nimekirja kõvasti koomale tõmmata. Sellega tegelen loomulikult edasi. Aga vähemalt praegu on süda natuke rohkem rahul, et puutun ise natuke paremate toodetega kokku ning kahjustan seeläbi ehk planeeti veidikese vähem.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare