-1.2 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
ArvamusRiigigümnaasium parandab täiskasvanute õppevõimalusi

Riigigümnaasium parandab täiskasvanute õppevõimalusi

Raivo Trummal, haridus- ja teadusministeeriumi koolivõrgu osakonna juhataja.

Palju on räägitud sügisel Raplas õppetööd alustavast riigigümnaasiumist, äsja on pandud koolile nurgakivi ja peetud sarikapidu.

Alates septembrist on koolimeeskond kohtunud 18 korral maakonna põhikoolide ja gümnaasiumide õpilastega, jaanuarikuus said avalikus infotunnis osaleda kõik huvilised. Kool on silmapaistvalt aktiivne sotsiaalmeedias. Hiljuti pälvis positiivset tähelepanu õpetajate ja teiste töötajate konkurss, kus kandidaadid pidid kandideerimiseks tegema endast videotutvustuse.
Vähem on tähelepanu pälvinud asjaolu, et tavapäraste gümnasistide kõrval alustavad riigigümnaasiumis õpinguid ka täiskasvanud õppijad. Rapla vallavalitsus ja ministeerium leppisid juba 2014. aastal kokku, et riigigümnaasium luuakse Rapla ühisgümnaasiumi, Rapla Vesiroosi gümnaasiumi ja Rapla täiskasvanute gümnaasiumi baasil. Ümberkorraldatavatest koolidest võetakse kaasa kokkulepitud tavad ja gümnaasiumiastmele vajalik õppevara. Kõik koolide nimekirjas olevad õppurid saavad õpinguid jätkata riigigümnaasiumis.
Hoone projekteerimisel on arvestatud nüüdisaegse haridusasutuse nõuetega ning seniste riigigümnaasiumide loomise kogemusega. Riigigümnaasiumi õppehoone rekonstrueerimiseks ja sellele juurdeehituse rajamiseks toimus arhitektuurivõistlus. Konkursile laekunud seitsme võistlustöö hulgast tunnistati esikoha vääriliseks Salto Arhitektuuribüroo OÜ ideelahendus märgusõnaga „Lainurk“. Salto Arhitektuuribüroo kavandas ka Viljandi gümnaasiumi hoone, kus samuti on oskuslikult vana ja uus koolihoone kokku sulatatud.
Lisaks statsionaarses õppes olevatele gümnasistidele paranevad ka täiskasvanud õppurite õppetingimused, sest loodavas koolihoones on arvestatud nende õppekorralduse eripäraga. Õppetööks saavad täiskasvanud õppurid kasutada omaette klassiruume põhiainete õppimiseks, kuid loomulikult ka teiste gümnasistidega samaväärselt nüüdisaegseid füüsika- ja keemiaklasse, samuti arvuti- ja grupitööklassi, sööklat ja puhkealasid.
Soovid ja vajadused on õppijatega kohtumiselt saadud, aga täpsemalt räägitakse õppuritega läbi veel koolipäeva korralduslikud küsimused (tundide ajad, lõunapausid, koolipäevad). Koolihoone sisustatakse moodsalt ja varustatakse uute ja innovaatiliste õppevahenditega. Hoonest saab kõige paremas mõttes hariduskeskus, kus on kõigil hea õppida.

Paindlik õppekorraldus kõigile

Paindlikku õppekorraldust ei vaja üksnes täiskasvanud õppurid, vaid kõik gümnasistid. Valikuvõimalused on üha suuremad ning seetõttu võib juhtuda, et õppevõimalused tuleb luua nii võistluslaagrites viibivatele tippsportlastele, kodus haiget vanemat hooldavale õpilasele, nägemispuudega õpilasele, noorele emale kui ka vahetustega tööl käivale õppijale.
Rapla gümnaasiumi juhtkond on võtnud õppetöö paindlikkuse südameasjaks ning lisaks juba Rap­la täiskasvanute gümnaasiumis hästi väljaarendatud e-kursuste süsteemile ja üksikainete õppele luuakse lisavõimalusi nii järelvaadatavate videoloengute, kooliväliste valikkursuste kui ka personaalse lähenemisega mentorsüsteemiga. Samuti töötatakse koos kohaliku kogukonna tööandjatega välja toimiv varasemate õpingute ja töökogemuse arvestamise süsteem.

Kõrgetasemeline mitmekesiste valikuvõimalustega gümnaasiumiharidus

Riigigümnaasiumide missiooniks on kõrgetasemelise ja mitmekesiste valikuvõimalustega gümnaasiumihariduse pakkumine kõikjal Eestis. Enamasti kipub täiskasvanute kool jääma päevaõppe gümnaasiumi varju. Rapla gümnaasiumis väärtustatakse mõlemat õppevormi.
Kõik kooli lõpetavad õpilased saavad Rapla gümnaasiumi lõputunnistuse ning seetõttu ei tehta järeleandmisi õppetöö kvaliteedis ja tulemustes.
Kõiki riigigümnaasiume seob ühine kvaliteedilepe, kus on kirjas ootused õpilastele, õpetajatele ja koolijuhtidele.
Rapla gümnaasiumis on juba tööd alustanud meeskond, kelle ülesandeks on tegeleda iga õppuri vajadustega. Õppuritele ja lapsevanematele, kellel on tekkinud Rapla riigigümnaasiumi kohta küsimusi, palun kohe julgelt ühendust võtta kooli juhtkonnaga, sest kõigi ühine huvi on see, et õppetöö käivitamine kulgeks sujuvalt ja meeldivalt.

4 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare