15.5 C
Rapla
Reede, 29 sept. 2023
RSSaksa keele päev tõi kokku nelja kooli õpilased

Saksa keele päev tõi kokku nelja kooli õpilased

Siim Jõgis / foto: Siim Solman.

Üle seitsmesaja koolinoore tähistas neljapäeval, 15. veebruaril Rapla Vesiroosi gümnaasiumis saksa keele päeva. Kohal olid kõigi nelja Raplamaa kooli õpilased, kus õpetatakse saksa keelt. Kõige enam osalejaid oli loomulikult Vesiroosi gümnaasiumist, aga lisaks oli õpilasi kohal ühisgümnaasiumist, Märjamaalt ja Kohilast.

See oli üks päev, mil terve koolielu keerles Vesiroosi gümnaasiumis saksa keele ja kultuuri ümber. Oma silmaga tuli seda vaatama Saksamaa suursaadik Eestis Christoph Eichhorn. Üheks päeva tipphetkeks oli see, kui Eichhorn pidas lauajalgpalli kohtumise päeva jooksul peetud turniiri võitjatega. Need olid 9. klassi poisid Hendrik Peterson ja Mihkel Rääk. Mängu kanti otseülekandena üle ka saatkonna Facebooki lehel. Kohtumine kulges tasavägiselt, aga lõpuks Vesiroosi poisid ikkagi võitsid.
Saksa keele päeva kõige pidulikum osa oli aktus, kus sõnavõttudega esinesid teiste seas Vesiroosi gümnaasiumi direktor Jaan Reimund, Rapla vallavanem Piret Minn ja suursaadik Christoph Eichhorn. Reimund meenutas, et Saksamaaga on koolil olnud tihedad sidemed, sest sõprussidemed on loodud Meisenheimi ning Ramsteini koolidega.
“Rapla Vesiroosi gümnaasium, saksa keel ja kultuur on lahutamatud. Tänu saksa keele õppimisele laieneb silmaring ning mitmed meie vilistlased töötavad ametites, mis eeldavad saksa keele oskust,” rääkis direktor oma sõnavõtus.
Vallavanem Piret Minn meenutas, et tänavu möödub viisteist aastat Rapla ja Kaiserslauterni ametlike sõprussidemete loomisest. “Tulles tänapäeva, võime olla rõõmsad, et saame üles ehitada Euroopat. Just Euroopat, mitte ainult Euroopa Liitu,” sõnas Minn.
Erilise üllatuse serveeris suursaadik Eichhorn, kes alustas oma kõnet eesti keeles. Pärast aplausi läks ta küll sujuvalt üle saksa keelele. Suursaadiku kõne lõi aktusele mõnusa ja vaba õhkkonna. Teemadena käsitles ta peamiselt Eesti ja Saksamaa sidemeid. Ta kiitis eestlaste pingutusi Euroopa Liidu eesistumise läbiviimisel ning ütles, et need avaldasid muljet ka Saksamaa liidukantslerile Angela Merkelile. “Inglise keelt räägivad tänapäeval kõik. Hea oleks osata veel ühte võõrkeelt. Saksa keelt räägib umbes sada miljonit inimest,” ütles suursaadik.
Aga päev ei koosnenud ainult ametlikust osast ja sõnavõttudest. Saksa keele päeva koolipoolne korraldaja Grete Elbrecht ütles, et idee oli tõsta saksa keel üheks päevaks erinevate tegevuste kaudu kõikide õpilaste tähelepanu keskpunkti.
“Tahtsime äratada ja suurendada huvi saksakeelsete maade ja saksa keele vastu, alustades päris pisikeste õpilastega, kes selle keelega veel kokku puutunud ei ole, ja lõpetades abiturientidega,” sõnas ta. Nii olid erinevatesse tegevustesse kaasatud kõik Vesiroosi kooli õpilased ja lisaks ka õpilased Rapla ühisgümnaasiumist, Märjamaa gümnaasiumist ja Kohila gümnaasiumist ehk nendest Raplamaa koolidest, kus õpetatakse saksa keelt. Teistest koolidest tuli sel päeval külla veidi üle saja õpilase.
Saksa keele päev on Saksa saatkonna, saksa keele ja kultuurivahendajate ühine projekt Eestis, mille eesmärk on äratada huvi Saksamaa ja saksa keele vastu. Esmakordselt toimus see 2012. aastal, kuid Rapla maakonnas seda varem peetud ei ole. Saksa keele päeva aitasid korraldada Saksa ja Austria saatkond, Goethe Instituut ja teised Eestis asuvate Saksa kultuuriorganisatsioonide esindused.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused