-3.4 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
RSJõusaal treenib lihaseid, parkuur õpetab osavalt liikuma

Jõusaal treenib lihaseid, parkuur õpetab osavalt liikuma

Siim Jõgis / foto: erakogu.

Alates 2017. aasta oktoobrist on kümned Raplamaa lapsed tegelenud oskusi ning tähelepanu nõudva spordialaga parkour ehk parkuur. Treenitakse Kehtnas, Lelles ning Kabalas. Varem on treeningud olnud ka Alus. Treener on Märt Madison, Tallinnast pärit noormees, kes on ise selle spordialaga tegelenud peaaegu kümme aastat.

Eestikeelne Vikipeedia defineerib parkuuri nii: sportlik harrastus, mis seisneb võimalikult otseses, sujuvas ja kiires liikumises (hüpped, ronimine jm) mistahes maastikul erinevaid takistusi ületades. Tehniliselt on see spordiala muidugi keeruline, ent visuaalselt nauditav vaadata. Seetõttu on seda kasutatud mitmetes filmides ja seriaalides, näiteks sarja “Ohtlik lend” ühes põgenemisstseenis. Raplamaa lapsed päris nii keerulisi trikke veel ei harjuta. Küll aga toimuvad treeningud kord nädalas, kolmapäeva õhtuti. Seda nii Kehtnas, Lelles kui ka Kabalas. Esimese kuni neljanda klassi õpilaste jaoks kestab üks treening tund aega, vanematele lastele poolteist tundi.
Treener Madison rääkis, et kui ta eelmise aasta oktoobris siinsete laste treenimist alustas, olid nad peaaegu kõik algajad. Ainult kahel lapsel oli varasem kogemus Alus toimunud treeningutelt. Nüüd, märtsi alguseks, on Madisoni sõnul juba õpilaste arengut näha. Kõigi gruppide peale on tal Rapla maakonnas 45 õpilast. “Kõik trennid on täis, väljaarvatud Kabala spordihoones vanemate laste trenn. Neid on vähem,” rääkis Madison.

Vigastusi tuleb ikka

Poisse on selgelt rohkem kui tüdrukuid. Kokku on umbes kümme tüdrukut, ülejäänud on poisid. Paralleelselt annab Madison ka treeninguid Järvamaal ning seal on tema sõnul tüdrukute osakaal mõnevõrra suurem, kuid poiste seas on see ikkagi populaarsem.
Mida õpivad lapsed kõigepealt, kui trenni lähevad? Alguses tuleb keskenduda nii füüsilisele poolele kui ka parkuuritehnikale. “Parkuuris on põhitehnikad, mida alguses õpitakse. Aja jooksul lisanduvad sellele akrobaatilisemad elemendid,” rääkis Madison. Tegemist on füüsiliselt nõudliku alaga. Kaasa aitab see, kui parkuurija paindub hästi. “Eeliseks ei olegi nii väga musklid kui just see, et oled akrobaatiline,” selgitas treener. Ette tuleb ka vigastusi. Mitte rohkem kui muude spordialade puhul, kuid päris vältida neid ei saa. Osa neist on ka Madison ise läbi teinud. Kõige tavalisem on tema sõnul see, et tõmbad lihase ära, kui ei ole piisavalt sooja teinud. “Jõusaal teeb lihased tugevaks, parkuur õpetab osavalt liikuma,” ütles ta. Kui see taust on all, saab Madisoni sõnul ka teiste spordialadega hõlpsamalt tegeleda.

YouTube’i videod

Võistlusi parkuuris ei korraldata, toimuvad ainult treeningud. Talvel treenitakse loomulikult ainult sisetingimustes, kuid soojade ilmade korral võiks kevadel ka värske õhu kätte minna. Selline plaan igal juhul Madisonil on. “Et nad teaksid, kus ja kuidas saaks väljas trenni teha, kui suvi tuleb peale. See vajab loovat mõtlemist,” selgitas Madison. Keegi ei saa otseselt ette öelda, kus ja kuidas treenida, aga treener saab jagada näpunäiteid. Südamele tuleb ka panna, et omapäi treenimine võib olla ohtlik. Oma oskusi ei tohi kindlasti üle hinnata. Ohutus eelkõige. Seda rõhutas ka Madison.
Ise on ta parkuuriga tegelenud peaaegu kümme aastat. Tema huvi selle spordiala vastu sai alguse koos sõpradega internetist videosid vaadates. Nüüd on ta neid teinud isegi ning internetiportaalis YouTube on need populaarsed. Kõik huvilised saavad neid sealt vaadata. Tuntumad on näiteks “MOVEMENT – Märt Madison” ja “Creative JAM – VOL3”. Madisonil on ka enda YouTube’i kanal, kuhu ta parkuuriga seotud videosid üles paneb.
Kogu Eestis ei ole tegemist just väga levinud spordialaga. Madisoni sõnul toimuvad lisaks tema treeningutele trennid veel Tallinnas, Tartus ja Värska piirkonnas. Ehkki aastate lõikes on ala populaarsus kasvanud, kohtab aktiivseid tegijaid siiski jätkuvalt harva. Madisoni sõnul on neid kokku umbes viiskümmend, kes parkuuriga aasta ringi tegelevad. Suvisel ajal võib see number mõnevõrra kasvada. Küll aga avaldas Madison lootust, et treeningute tulemusel hakkab ka see number kasvama, kes alaga järjepidevalt ning aasta ringi tegelevad.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare