-0.6 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
RSKehtna KHK õpilased loovad vanglatele e-poe lahendust

Kehtna KHK õpilased loovad vanglatele e-poe lahendust

Mariliis Vest / foto: internet.

Kehtna kutsehariduskeskuse kolm info- ja kommunikatsioonitehnoloogia õpilast on välja töötamas üle-eestilist vanglatele suunatud e-poe lahendust. Veebipood peaks valmima kahe kuu jooksul.

Eesti Vanglatööstuse veebiturunduse juht Marko Poolamets ütles, et vanglate e-pood hakkab lähitulevikus olema kanaliks vanglas kinnipeetavate isikute omaloomingu müügiks. „Kinnipeetavatel on huviringides võimalik tegeleda kunsti ja käsitööga. Selleks, et kvaliteetsed tööd ja esemed ei jääks riiulile lihtsalt tolmu koguma ja leiaksid uue omaniku, otsiti võimalusi tööde turustamiseks, üheks kanaliks saabki siis veebipood,“ selgitas Poolamets.
Varasem töökogemus Kehtna KHK ja Eesti Vanglatööstuse vahel puudub, kokku viis neid juhus. Nimelt lõid Kehtna IKT-valdkonna õpilased Tallinna Vanglale TedX ürituse kodulehe ning seeläbi olid Kehtna KHK õpilastega kogemused olemas justiitsministeeriumil. Seekaudu toimus ka kontaktide vahetus. „Kehtna õpilased olid asjatundlikud, varem teostatud koduleht jättis hea mulje, esimesel kohtumisel olid nad ka hästi ette valmistatud ja pakkusid jooksvalt mõistlikke lahendusi välja,“ ütles Poolamets. Kuigi omavaheline koostöökogemus puudub, leidis veebiturunduse juht, et senised kokkupuuted õpilastega on olnud asjalikud ja praktilised ning usutakse, et koostöö on sujuv.
Kehtna IKT-valdkonna õpetaja Triin Muulmann rõhutas, et säärane võimalus harjutab õpilasi meeskonnatööks, vastutuse võtmiseks, tähtaegadest kinnipidamiseks ning parendab suhtlemisoskust, sest projekti käigus tuleb õpilastel ise kliendiga ühendust pidada ning soovitusi jagada. Õpetajana määras Muulmann projektis kindla vastutaja ehk projektijuhi, kelle ülesanneteks on tagada tellimuse tähtaegne valmimine ning kiire ja täpne informatsioonivahetus.
„Õpilased saavad teada, kus on nende tarkvara arendaja piirid. Iga uus projekt on teistest erinev, kus nad peavad õppima juurde uusi teadmisi ja oskusi. Noorte isikute omadused arenevad läbi projekti ning nad saavad teada, kui palju aega neil millegi tegemiseks kulub. Tulevikus on neil lihtsam tulevastele klientidele teada anda, kui palju mingi veebilehe tegemine aega võtab,“ rääkis IKT-valdkonna õpetaja.
Projekti eest vastutavad viimase ehk kolmanda kursuse tarkvaraarendajad Bert Mustallikas, Villem Ausmees ja Werner Ant. Igal neist on Muulmanni sõnul tellimuses oma konkreetne ülesanne. Noored teevad kaks versiooni veebilehest, kus ühega on seotud kaks tarkvaraarendajat, kes alustavad veebilehe tegemist puhtalt lehelt ning loovad vajalikud komponendid ise. Kolmas tarkvaraarendaja loob veebilehe WordPress baasil – selle lahenduse pakkusid noored kliendile ise. Tulevikus hakkab veebilehte haldama ja muutma klient.
Sarnaseid ettevõtmisi on IKT-valdkonna õpetaja sõnul ette tulnud ka varem. Näiteks eelmainitud TedX vangla veebileht. Samuti on noortel pooleli orienteeriumisvõistluse „Oska Raplas Rada Leida“ veebirakenduse tegemine Rajaleidjale. Üks noormeestest loob ka kodulehte Pelgulinna gümnaasiumile. Juunikuus ootab noormehi ees lõpetamine. „Järgmiseks õppeaastaks ootame ettevõtetelt uusi projekte, millega võiksid meie noored tarkvara arendajad ennast proovile panna,“ ütles Muulmann.
E-poe lahenduse töö tellija on Eesti Vanglatööstus AS, mis on sajaprotsendiliselt riigi omanduses ettevõte. Tegeletakse kinnipeetavatele tööhõive pakkumisega. E-pood on valmimisjärgus ning eile, 6. märtsil toimus kõigi vanglate selle valdkonna töötajatega koosolek, kus täpsustati asjaolusid ja lepiti kokku toodete müügiga seotud asjaolud, kust võib veel lisanduda täiendavaid mõtteid veebipoe arendamiseks.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare