3.3 C
Rapla
Kolmapäev, 29 sept. 2021

Politsei avastas riigigümnaasiumi ehituselt kuus illegaalset töölist

Siim Jõgis /  illustreeriv foto: Siim Solman.

Politsei- ja piirivalveameti töötajad kontrollisid teisipäeval, 13. märtsil kahte Raplamaal asuvat ehitusobjekti. Ühelt neist, Rapla riigigümnaasiumi ehituselt, avastati kuus seal seadusliku aluseta töötanud Ukraina kodanikku.

Lääne prefektuuri piiri- ja migratsioonijärelevalvetalituse juht Margo Peters kinnitas, et teisel kontrollitud objektil illegaalselt töötavaid inimesi ei tuvastatud. Seadusliku aluseta töötamine tähendab, et ettevõtjad on jätnud välismaalas­test töötajad politsei- ja piirivalveametis nõuetekohaselt registreerimata ja põhimõtteliselt võib seda käsitleda musta tööjõu kasutamisena.
“Selline olukord võib kaasa tuua probleeme nii töötajaile, tööandjaile kui ka töö tellijale, sest registreerimata töötajad ei saa objektil tööd jätkata ja objektid ei pruugi õigel ajal valmida,” sõnas Peters.
Rapla riigigümnaasiumi ehitushanke võitnud ettevõtte Ehitus5ECO OÜ projektijuht Margo Padar ütles, et koolihoone valmimise tähtaegu ei mõjuta see episood kuidagi. Küsimuse peale, kas vahelejäänud töötajad saavad pärast paberite kordaajamist samal objektil jätkata, ütles Padar, et see on kokkuleppe küsimus. Tasub lisada, et seadusliku aluseta töötanud Ukraina kodanikud olid alltöövõtja, mitte Ehitus5ECO OÜ palgal.
Margo Peters rõhutas, et ettevõtjatel tuleks alati enne alltöövõtjate palkamist kindlaks teha, kas nende töötajad on nõuetekohaselt registreeritud. “Registreeritud töötajad annavad kindluse, et töös ei teki ootamatuid seisakuid,” lisas Peters. Samuti ütles ta, et nendest kuuest inimesest olid tegelikult kahel nõuetekohased paberid esitatud, kuid menetleja ei olnud jõudnud neid registreerida. Kas see episood päädib rahatrahviga, sõltub Petersi sõnul menetluse käigust. “Politsei- ja piirivalveameti ülesanne ei ole kedagi karistada. Kõik sõltub ettevõtja selgitustest,” sõnas Peters. Tema sõnul on ettevõtja olnud seni igati koostööaldis.
Kolmandatest riikidest pärit välismaalaste töötamine tuleb tööandjal registreerida nii politsei- ja piirivalveametis kui ka maksu- ja tolliameti töötamise registris. 2017. aastal registreeriti kokku 465 seadusliku aluseta töötamise juhtumit. 15. märtsi seisuga on Eestis registreeritud 32 seadusliku aluseta töötamise juhtumit.

 

Kommentaar:

Riigi Kinnisvara AS kommentaari vahendas kommunikatsioonispetsialist Mariliis Sepper:

On väga kahetsusväärne, et antud juhtum on aset leidnud. Ehitushanke võitnud koostööpartneritelt eel­dame eetilist käitumist ning seaduste järgimist. Meie koostööpartne­riks on peatöövõtja, kes lepingu kohaselt vastutab objektil töötava meeskonna eest.
Rapla riigigümnaasiumi hoone valmimist ajaliselt antud juhtum ei mõjuta ning koolihoone valmib sügiseks.

­

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,159JälgijatFollow

Viimased uudised