spot_img
5.5 C
Rapla
Reede, 24 märts 2023
RSRaplamaal valmistutakse korraga kaheks laulu- ja tantsupeoks

Raplamaal valmistutakse korraga kaheks laulu- ja tantsupeoks

Silvi Ojamuru, Raplamaa Omavalitsuste Liidu tegevjuht.

Rapla maakonna lauljad, tantsijad, pillimängijad ning võimlejad teevad juba usinasti proove, sest valmistutakse kaheks suureks peoks. Sel aastal toimub maakonna laulu- ja tantsupidu ja käivad ettevalmistused järgmise aasta juubelipidudeks.

Rapla maakonna laulu- ja tantsupidu peetakse 10. juunil Raplas Tammemäel. See pidu on pühendatud Eesti ja Soome Vabariigi 100 aasta juubelile. Peole on registreerunud üle 2500 laulja, tantsija, võimleja ja pillimängija lasteaialastest kuni seeniorideni. Soomest Nurmijärvilt on meie peole tulemas puhkpilliorkester.
Kuigi maakonnapeo ettevalmistused on juba peaaegu terve aasta käinud, oli siiski vaja ametlikult kinnitada korraldava/vastutava komisjoni koosseis. Raplamaa omavalitsusliidu täiskogu moodustas 22. märtsil oma otsusega laulu- ja tantsupeo maakondliku komisjoni, kuhu kuuluvad Imbi Kalberg, Rita Triinu Peussa, Anne Ummalas, Sigrid Põld, Heli Lints, Triinu Ülemaante, Maiu Linnamägi, Riho Pohla, Age Rebel, Elari Hiis ja Iris Haiba.
Maakondlik laulu- ja tantsupeo komisjon tegeleb nii sel aastal toimuva maakonna laulu- ja tantsupeo korraldamisega kui ka järgmise aasta üldlaulu- ja tantsupeoga. Reedel, 23. märtsil oli vastloo­dud komisjon esimest korda koos, päevakorras kaks pidu korraga, kuid põhirõhk siiski selle aasta maakonnapeo korraldusel.
Raplamaa Omavalitsuste Liidu täiskogu kinnitas oma otsusega Heli Lintsi XXVII­ laulu- ja XX tantsupeo Raplamaa kuraatoriks. Heli on kultuuritööl toimetanud ligi 30 aastat, olles nii rahvamaja juhataja, külamaja perenaine, näitetrupi juht kui ka rahvatantsurühma juht. Alates märtsikuu algusest on Heli Lints Märjamaa valla kultuurinõunik.
Heli on kuraatori rollis küll esimest korda, kuid ta on aastaid olnud seotud nii maakonnapidude kui ka suurte pidudega. Heli Lintsi sõnul oli ta valmis võtma vastu laulu- ja tantsupeo maakondliku kuraatori rolli, sest ta teab, et „see saab olema tore aeg vahvate ja tegusate inimestega“.
Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuselt saabunud info põhjal on XXVII laulu- ja XX tantsupeole „Minu arm“ Raplamaalt registreeritud 106 kollektiivi. Laulupeoks valmistub 43 koori ja orkestrit, tantsupeoks 60 rahvatantsu- ja võimlemisrühma ning rahvamuusikapeoks 3 kollektiivi.
XXVII laulu- ja XX tantsupidu toimub Tallinna lauluväljakul ja Kalevi staadionil neljapäevast pühapäevani, 4.-7. juulini 2019. aastal. Neljapäeval ja reedel annavad rahvatantsijad Kalevi staadionil kokku kolm etendust ning toimuvad rahvamuusikute kontserdid. Laupäev on rongkäigu päralt, millele järgneb laulupeo 1. kontsert. Pühapäeval on laulupeo 2. kontsert.
XXVII laulu- ja XX tantsupeol tähistame kaht suurt juubelit – 2019. aastal möödub laulupeo sünnist 150 aastat ning 85-aastane tantsupidu saab teoks kahekümnendat korda.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused