-3.4 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
ArvamusRööprähklemine on müüt – mobiiltelefon ja autorool ei kuulu kokku!

Rööprähklemine on müüt – mobiiltelefon ja autorool ei kuulu kokku!

Merit Mähar, maanteeamet.

2017. aasta suvel läbi viidud küsitlusuuringu andmetel toimub kõrvaliste tegevuste tõttu Eestis iga päev keskmiselt viis liiklusõnnetust ja 72% autojuhtidest on viimase 12 kuu jooksul sõidukiroolis mobiiltelefoni kasutanud. Rööp­rähklemine on aga müüt ning aju ei suuda ühel ajal ja veatult tegeleda kahe tähelepanu nõudva tegevusega.

Sõidu ajal mobiiltelefoniga rääkides muutub juhi võime ümbritsevat teadvustada ja tunnetada, nagu ta oleks joonud kaks kuni kolm klaasi veini.
„Raplamaal autoga sõites olen täheldanud juhte, kelle sõidumaneerid tekitavad küsimusi. Ühelt rajalt teisele vingerdav sõiduk, kiiruse ebastabiilsus ning äkilised manöövrid tekitavad mõtte, et ees peab olema joobes juht! Mobiiltelefoni ekraani kuma, suitseva sigareti või kohvitopsi aknast välja viskamine aga reedavad, et sõidukijuht oli roolis hõivatud kõrvaliste tegevustega,“ toob maanteeameti ennetustöö osakonna ekspert Gerli Grünberg näite oma kogemustest.
Sõidukit juhtides tuleb keskenduda 100-protsendiliselt liiklusele, sest kõrvalised tegevused segavad juhti nii pildiliselt, käeliselt, tunnetuslikult kui ka heliliselt. Maanteeameti tellitud uuringust selgus, et suur osa sõidukijuhtidest oskab enda arvates hinnata, millal on ohutu sõidukit juhtides telefoni kasutada.Reaalsuses tuleb siiski mõista: liikluses on kõrvalised tegevused ohtlikud, sest on teaduslikult tõestatud, et inimene ei suuda samaaegselt ja veatult kaht tähelepanu nõudvat tegevust sooritada.  Sel aastal on Eestis juhtunud juba üks hukkunuga liiklusõnnetus, mille üheks põhjuseks oli kõrvalised tegevused sõidu ajal.
„Kõrvalised tegevused autoroolis tapavad ja jäävadki elusid võtma, kui inimesed endale aru ei anna, kui ohtlikud need on. Ei ole turvaline, kui sõidu ajal hakatakse näiteks akent puhastama, peegleid seadistama, plaati vahetama. Kui juht teeb roolis midagi muud kui juhib sõidukit, paneb ta vabatahtlikult endale koti pähe ja sõidab pimesi,“ ütles politsei- ja piirivalveameti juhtivkorrakaitseametnik Sirle Loigo.

Kokkuvõttes peavad kõrvaliste tegevuste ohtlikkusele mõtlema kõik liiklejad. Liikluses on meil vaja kõiki meeli ning kõrvaklappidega muusikat kuulates või pilk telefonis ringi käies ei kuule ega näe me enda ümber toimuvat. Kuna jalakäijale ja jalgratturile on eriti ohtlikud sõidu- ja raudtee ületamine, tuleb enne teeületust veenduda selle ohutuses.
Maanteeameti liiklusohutuskampaania „Kui juhid, siis juhi“ kestab 12. märtsist 9. aprillini. Kampaania eesmärk on kinnistada teadmist, et kõrvaliste tegevustega tegelemine roolis on ohtlik ning inimene ei suuda kaht tähelepanu nõudvat tegevust sooritada samaaegselt ja veatult. 5. aprillil toimub kolmandat korda üle-eestiline mobiilivaba päev, mille eesmärk on kutsuda liiklejaid vähemalt sellel päeval liikluses mobiiltelefonist loobuma.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare