6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSElioni maja ehituse käigus lõhuti internetikaabel

Elioni maja ehituse käigus lõhuti internetikaabel

Katri Reinsalu / foto: Siim Solman.

Tööd Rapla kultuurikeskuse ümber vana postimaja ja nn Elioni maja renoveerimiseks on suuremahulised ja keerukad ja nii juhtus, et eelmisel teisipäeval, 3. aprillil lõhuti kaevetööde käigus internetikaabel. Rikke ulatus ei olnud suur, kuid pärastlõunal jäid internetist ilma Rapla teenindusmaja kolm kliendiühendust.

Telia andmetel taastati ühendus veidi pärast kella 19. „Tööd olid nõuetekohaselt kooskõlastatud, kuid kahjuks erines kaabli reaalne paiknemine ühes konkreetses kaevekohas joonisele kantud andmetest ning see oli ka kaablilõhkumise põhjus,” vahendas Telia meediasuhete juht Raigo Neudorf.
Hanke kultuurikeskuse ümber toimuvate tööde tegemiseks võitsid ühispakkumisega OÜ Silindia Ehitus ja OÜ Expolio. Expolio juhatuse liige Rene Heinsalu ütles, et osalt oli tegemist juhuste kokkulangemisega. Mahamärkija kutsuti kohale, kuid kuna tegemist oli vana kaabliga, ei osatud oodata, et see sirgjoonest kõrvale kaldub ja aasa teeb. Mahamärkija kinnitas, et ehitajad võivad kaevata, kuid tööde käigus lõhuti siiski paraku kaabel ära. Olukorda oleks saanud ehk vältida, kui oleks kindlalt teada olnud, kust kaabel jookseb. Samuti muutis olukorra keerulisemaks asjaolu, et kaevati kõigest üks auk ning seetõttu ei märgatud kaabli eripära ka tööde käigus, enne kui juba hilja oli. Heinsalu ütles, et Teliaga suheldes sai ta vastuseks, et nemad parandustöid kinni maksma ei pea, sest käitusid määrustepäraselt.
Sellega ei ole aga kaevetööd maja ümber kindlasti mitte lõppenud. „See on alles algus,” ütles Heinsalu. Maja keskväljaku poole jääva osa lahtikaevamine on alles ees ja sinna tuleb kümneid sarnaseid kaableid sisse. Samuti hakatakse suvel keskväljakut ehitama, mis tähendab, et neidsamu kaableid hakatakse ka teiste ehitajate poolt välja kaevama. Juhul, kui tööde käigus saab kahjustatud valguskaabel, võib terve Rapla internetita jääda. „Ma südamest loodan, et seda ei juhtu, aga mine tea,” ütles Heinsalu. Alati jääb õhku inimlik faktor.
Teliaga sarnaseid probleeme Heinsalul isiklikult varem pole olnud. Ta meenutab, et kord on umbes sarnane olukord Elektrileviga tekkinud, kui kaabel läks kaks meetrit sirgjoonest välja ning üks küla jäi ehitustööde tõttu paariks tunniks elektrita.
Internetikatkestus segas üksjagu nii Raplamaa Sõnumite kui ka Ergo kindlustuse igapäevatööd. Ergo kindlustus oli sunnitud pärast interneti kadumist oma uksed selleks päevaks sulgema. Rapla kontorist tõdeti, et ilma internetita ei saa sisuliselt mitte midagi peale mõtete koondamise ära teha. Käsitsi poliise enam ei kirjutata. Samuti ei tööta internetipõhised lauatelefonid. Isegi silt, mis andis kontori sulgemisest ja selle põhjusest teada, tuli käsitsi kirjutada. Üks inimene jäi tööpäeva lõpuni kontorisse valvesse, et anda kohale tulnud klientidele infot.
Samas öeldakse Ergo Rapla kontorist, et olukord oleks võinud ka hullem olla. Õnneks oli tegemist alles kuu esimeste päevadega ning sel ajal tavaliselt kliente väga palju ei liigu. Pigem käib tihedam töö pärast palga- ja pensionipäevi. Mobiiltelefonide abil õnnestus ka kontaktkeskuse töö ümber korraldada ja nii võtsid Rapla kontori numbrile helistajate kõned vastu teised Ergo kontorid. Olukorda leevendas ka asjaolu, et internet kadus alles pärastlõunal ja selleks ajaks oli suurem osa tööst juba tehtud. Järgmisel päeval tööle naastes jätkus töö tavapäraselt.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare