11.1 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSMõtisklused loodusest

Mõtisklused loodusest

Helerin Väronen / foto: Helerin Väronen

Kirjanik Mathura on oma Allikaäärse kirjastuse kaudu välja andnud tänapäeva indiaani kirjaniku Linda Hogani mõtiskluste raamatu “Elu ase”.

Raamatut esitleti Rapla Kultuuriklubis Baas toimunud loodusfilmiõhtul teisipäeval, 10. aprillil. Raamatut tutvustades sõnas Mathura, et selle väljaandmiseni jõudis ta erinevaid sündmusi pidi, milles üks asi viis teiseni. Kõik sai alguse sellest, kui ta aastaid tagasi ostsis omale DVD mängija ja nägi filmi “People of the Whale”, mis põhineb Linda Hogani raamatul. Siis viis elu Mathura ühele looduskirjanduse konverentsile, kus iga päeva lõpetuseks rääkis mõni kirjanik oma elust ja loomingust. Esimesel päeval juhtus selleks olema just Linda Hogan. Temaga kohtumine avaldas Mathurale muljet. Ta sõnas, et Linda on uhke, kuid mitte halvas mõttes. Ta on uhke enda üle, kuid ta ei anna teistele hinnanguid.
Konverentsil luges Linda oma raamatust “Elu ase” ette mõtte, et kui ta sügisel vaatab sookurgesid minema lendamas ja ta ise tunneb end maailmast väsinuna, tahaks ta samuti ära lennata. See tunne on ka Mathurale tuttav ja ta küsis Lindalt, mis teda tagasi hoiab, mille peale naine vastas: “Aga miks sa arvad, et ma minema ei lenda?” Linda Hoganit hoiab tegutsemas teadmine, et kui meie ei anna edasi oma mõistmist ja tunnetust loodusest, siis kes seda veel tegema peab. Linda mõtiskluste raamat köitis Mathura tähelepanu ja tal tekkis soov see ka eesti keeles välja anda.
Mathura luges tõlkeraamatu esitlusel ette mõned lõigud raamatust. Ühes neis oli juttu põlisrahvaste kõnekäänust, et mõni inimene on “kauge südamega”. See tähendab seda, et ta näeb elu kui oma isiklikke tarbeesemeid, selle asemel et näha neis millegi suurema, pühama kandjat. Ka loodusel näikse nende jaoks olevat väärtus vaid siis, kui see inimest teenib ja elu mugavamaks teeb.
Pärast raamatuesitlust jätkus õhtu loodusfilmiga “Kõnnumaa võlu; Oulanka ja Paanajärvi- looduse tervendav mõju”. Film valiti näitamiseks välja just seepärast, et see on tunnetuslikult “Elu aseme” raamatukeelega sarnane. Film, mis osales ka Matsalu loodusfilmide festivalil, on osa filmisarjast, mille Petteri Saario tegi Soome televisiooni jaoks.
Filmis on maalilised kaadrid sügisesest Soome loodusest, mis ei tohiks Saario sõnul täie aruga inimest küll külmaks jätta. Sügist peetakse nukraks aastaajaks, kuid tegelikult kihab see aeg elust. Filmis näeb näiteks kudemistuhinas forelle ja rändlindudest kihavat taevalaotust.
Loodusel on hämmastav mõju inimese tervisele, see annab jõudu, rahustab, vähendab stressi ja alandab vererõhku. Filmis kohtutakse paari inimesega, kes on just tänu looduse rahule ja ilule saanud tagasi tasakaalu iseeendas. Näha saab külmavärinaid tekitavalt ilusaid pilte virmalistest. Enamasti veedame külma aja siseruumides, kuid tegelikult peidab talveöö endas imesid. Fotograaf ise sõnas oma fotode kohta, et nendega taasloob ta ennast koos loodusega ja olemisest on saanud tema jaoks meeleseisund.
Nii mõnigi kardab metsaminekut, kuid tegelikult ei tasuks ei metsa ega üldse loodust karta, kuna meie elu sõltub ühel või teisel moel loodusest.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare