6.6 C
Rapla
Pühapäev, 14 apr. 2024
RSVahastu ja Kuimetsa võõrustasid kaunist jüriöö tulede liikumist

Vahastu ja Kuimetsa võõrustasid kaunist jüriöö tulede liikumist

Siim Jõgis / foto: Siim Solman.

Jüripäevale eelnenud õhtul, 22. aprillil kattis Eestimaad kaunis tulede võrgustik. Alguse sai see Paide Pika Hermanni tornist pühapäeva õhtul kell 22 ning liikus sujuvalt nelja ilmakaare suunas.

Raplamaale sisenesid Jüriöö märgutuled Vahastu piirkonnas, liikusid sealt edasi läbi Suurekivi ning pöörasid Kuimetsa ristist Vaopere ja Harjumaa poole, kuni läbi Rae valla Tallinnasse jõudsid.
Selle aktsiooni idee oli lihtne – tähistada “Kaitseliit 100” ning “Eesti Vabariik 100” raames Jüriöö ülestõusu 675. aastapäeva ja meie esivanemate tähtsamat püha, jüripäeva. Selleks oli kaasatud sadu vabatahtlikke, kes asusid ettenähtud trassile üksteisest nägemisulatuse kaugusele. Igaühel oli kaasas tõrvik, enamasti ise valmistatud. Kui esimene süütab oma tõrviku, näeb järgmine märgutuld ja süütab seejärel enda oma. Nii leviski märgutuli tõrvikutega edasi.
Raplamaa Sõnumid sättis end sel õhtul täpselt Kuimetsa risti, kust tuli pidi pöörduma Vaopere ja sealt edasi Harjumaa poole. Oskasime arvestada, et tuli peaks meieni jõudma umbes kell 22.30. Kell 22.21 saime teate, et õige pea peame valmis olema, sest selleks hetkeks oli tuli juba Vahastust ja Suurekivist läbi ning jõudmas Kuimetsa piirkonda. Täpselt kell 22.25 jõudiski see Kuimetsa risti. Tule levimise kiirus oli üllatavalt suur. Autoga sellele järele ei oleks jõudnud.
“Jüriöö märgutuled 2018” Raplamaa kontaktisik Reelika Rohuste ütles, et Raplamaa piires oli tule liikumisel abiks 99 vabatahtlikku. Ta lisas, et tõenäoliselt oli see number siiski suurem, sest mitmes kohas oli rohkem inimesi ning ka rohkem tõrvikuid. Mõnes kohas olid kohale tulnud terved perekonnad. Kokku levis tuli sel õhtul neljas suunas – Paidest Tallinnasse, Pärnusse, Rakverre ning Tartusse.
Tallinna suuna organisaator oli Sander Tammist SA-st Ajakeskus Wittenstein. Ta ütles, et kogu trassil Paidest Tallinnasse oli väljas umbes 250 vabatahtlikku. Mõnes kohas oli neid tihedamalt, teises kohas jällegi hõredamalt. Mõned vahemaad tuli tulel läbida ka lahtise auto või mootorrattaga. Tallinnas jõudis tuli välja Jüriöö parki. Tammist ütles, et sinna jõudis see kell 23.40 ning seal süütas tule Jüri Uppin, kes on Jüriöö pargi omanik.
Paide Pika Hermanni tornis süütas esimese tule peaminister Jüri Ratas. Jüriöö märgutulede liikumine oli n-ö sissejuhatus järgmise päeva sündmustele, mis tipnesid 23. aprilli õhtul Vabaduse väljakul Veteranirockiga.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare