9.4 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSMini-Põrgupõhja kulges Kabala metsades

Mini-Põrgupõhja kulges Kabala metsades

Siim Jõgis / fotod: Siim Jõgis.

Tänavune Mini-Põrgupõhja luureretk peeti Kabala ümbruse metsades. Möödunud nädalavahetusel, 28. ja 29. aprillil rändasid selles piirkonnas 18 noorkotkaste ja kodutütarde võistkonda.

Nende ülesanne oli liikuda maastikul varjatult, jääda vastutegevusele märkamatuks ning jõuda õigeaegselt kont­rollpunktidesse, kus tuli lahendada erinevaid ülesandeid.
Mini-Põrgupõhjal võisid osaleda 12-18 aastased noored. Kuigi Mini-Põrgupõhja on ennekõike mõeldud Raplamaa noorkotkastele ja kodutütar­dele, võistles ka külalisi. Tegelikult läksid mõlemas arvestuses esikohad maakonnast välja. Võitjateks osutusid Valga noorkotkad ja Tallinna kodutütred.
Kogu trassi pikkus oli linnulennult 30 kilomeetrit. Võistluste üks korraldaja Leho Rohtla rääkis, et reaalselt läbisid võistkonnad pikema maa. Looduslikud tingimused ei oleks lihtsalt võimaldanud otse liikuda. Kogenumad tii­mid läbisid umbes 35 kilomeet­rit. Esimest aastat võistlusel osalenud noormehed ja neiud võisid kogemuste puudumise tõttu läbida rohkemgi. Põhjus seisnes selles, et võistkon­dadele anti kaasa ala kaart, kuid liikumise marsruudi pidid nad valima ise.
Võistluste start anti laupäeva, 28. aprilli hommikul kell kuus. Siis läks Kabala koolimaja juurest rajale esimene võistkond, Rapla kodutütred. Võistlus kestis pühapäeva varahommikuni. Võitjat ei otsustanud raja läbimise kiirus, vaid kohtunikud hindasid kontrollpunktides sooritatud ülesandeid. Koos lõpujooksuga oli rajal 12 kont­rollpunkti, millest kõikidel võistkondadel tuli läbi käia.
Ülesanded ulatusid märgilaskmisest airsoft’iga kuni takistusraja läbimiseni ja mait­setaimede ning toiduainete tundmiseni – kõik, mida noorkotkad ja kodutütred metsas oskama peaksid. Ja mis oli tähelepanuväärne – sel aastal ei katkestanud mitte üks­ki võistkond. Kõik, kes starti läksid, jõudsid ka finišisse.

Kohtunik selgitab Rapla kodutütarde võistkonnale, kuidas lahendada kontrollpunktis Foxtrot sideülesannet.

Rapla kodutütarde võistkonna liige Kadi-Triin Varik rääkis, et see oli tema jaoks neljas kord Mini-Põrgupõhjal osaleda. Tänavu sai tema võistkond kokkuvõttes neljanda ning Raplamaa kodutütarde arvestuses esikoha. Kui võrrelda varasemate aastatega, siis ütles Varik, et seekordne võistlus oli täpselt paras. Kontrollpunktide vahemaad ei olnud liiga lühikesed ega liiga pikad. Motivatsioon tema sõnul langeda ei jõudnud. See­tõttu ei tulnud pähe ka katkestamismõtted. Üks keeru­line hetk siiski oli. Tee oli Variku sõnul üldiselt läbitav ja vette minema ei pidanud, kuid ühe tihniku läbimine võttis aega oodatust rohkem. “Selle pikkus võis olla 500 meetrit, aga me läbisime seda tund aega,” rääkis ta.
Kõige keerulisemaks pidas Varik sideülesannet. Seal pidid võistlejad leidma metsa alt õige telefoni, mille kaudu sõnum edastada. Enne tuli see sõnum muidugi morsekoodi abil lahendada. Sellega ei tekkinud kellelgi probleeme, õige telefoni leidmine oli juba keerulisem. “Ülesanne oli tehtav, aga raske. Me olime vähe koos olnud ja tiimitöö polnud hea,” sõnas Varik. Samas kiitis ta takistusrada. Talle meeldis, et seal hinnati ennekõike kiirust ja meeskonnatööd.
Jani Kivi (Rapla NK) osales Mini-Põrgupõhjal kolmandat korda. Ta rääkis, et sel aastal oli päikesepaistelise ilmaga hea rada läbida. Aasta tagasi sadas samal võistlusel vihma ja rahet, mis tegi kogu olukorra keerulisemaks.
Kivi tõstis esile kontrollpunktis Juliet olnud ülesannet, milles kontrolliti lõkke tegemise oskust. Algul tundus see keeruline, kuid õnneks laabus kõik, sest rajalt sai üles korjata kõik lõkketegemiseks vajalikud vahendid. “Võistlus läks sujuvalt, katkestamise mõtteid ei tulnud,” rääkis Kivi.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare