spot_img
-1.2 C
Rapla
Teisipäev, 31 jaan. 2023
spot_imgspot_img
spot_img
RSNii noored kui ka täiskasvanud hakkavad karjäärinõu saama Eesti Töötukassast

Nii noored kui ka täiskasvanud hakkavad karjäärinõu saama Eesti Töötukassast

Stina Andok / foto: Siim Solman.

Uuest aastat alustab Eesti Töötukassas tegevust Karjäärikeskus, mis hakkab pakkuma karjääriteenuseid nii täiskasvanutele kui ka noortele.

Mõni aeg tagasi teatati, et Eesti Töötukassa juurde luuakse Karjäärikeskus, mis ühendab SA Innove Rajaleidja keskuste karjääriteenused Eesti Töötukassa karjääriteenuse süsteemiga.
Sotsiaalministeeriumi tööhõive osakonna juhataja Sten Andreas Ehrlich selgitab, et karjääriteenuste reform on osa riigireformist. Muudatuste tulemusena asub Eesti Töötukassa alates 1. jaanuarist 2019 osutama karjäärinõustamise ja karjääriinfo teenuseid kõigile soovijatele, seal hulgas ka koolinoortele. Reformi järel lõpetab SA Innove selle aasta lõpuga Ehrlichi sõnade kohaselt programmi “Karjääri- ja õppenõustamisteenuste arendamine ja kättesaadavuse tagamine” raames oma haldusalasse kuuluvates Rajaleidja keskustes karjääriteenuse osutamise.
Töötukassa aga kujundab oma karjääriteenused ümber ning integreerib varem Innove Rajaleidja poolt noortele pakutud teenused olemasolevate karjääriteenustega. „Selle tulemusel osutab riik vähemalt samas mahus ja sama kvaliteediga teenuseid. Samas väheneb teenuste ühendamisel selleks vajalike töökohtade arv ligi 30 võrra. Senistele karjäärinõustajatele, kelle töökohad kaovad, pakub Eesti Töötukassa võimalusel teist tööd,” ütleb Ehrlich.
Töötukassas praegu töötavad karjäärispetsialistid õpetatakse 2018. aastal välja, et nad oskaksid tegeleda lisanduva sihtrühmaga ning kõik SA Innove karjäärispetsialistid asuvad tööle Eesti Töötukassas, kinnitab Ehrlich. „Juba enne seda valmistavad SA Innove ja Eesti Töötukassa koostöös inimesed üleminekuks ette,” ütleb ta.
Karjääriõpe ja seda toetavad tegevused jäävad haridus- ja teadusministeeriumi vastutusalasse. Arendustegevusi ja seiretegevusi kavandatakse aga sotsiaalministeeriumiga ühiselt, et tugevdada haridusasutuste võimekust ning arendada karjääriteenuste valdkonna terviklikkust, ütleb Ehrlich.

***

Eesti Töötukassa töötuse ennetamise ja oskuste arendamise osakonna juhataja Kerstin Holland:
Muudatusega seoses laieneb Töötukassa vastutusvaldkond noorte suunal – täna tegeleme noortega peamiselt nende tööotsingute kontekstis ja vahendame tööturuga seotud infot erinevate töötubade raames koolides. Kindlasti muutub edaspidi tihedamaks Töötukassa koostöö koolidega.
Uuest aastast hakkab töötukassa vastutama lisaks karjäärinõustamisele ja karjääriinfo vahendamisele ka nende metoodika arendamise, kvaliteedijuhtimise, seire- ning analüüsitegevuse eest. Selleks luuakse Töötukassasse karjääriteenuste metoodikakeskus.
Seoses muudatustega kasvab uuest aastast Töötukassas nende töötajate arv, kes tegelevad just karjäärinõustamise ja karjääriinfo vahendamisega (täna on meil karjäärinõustajaid ja karjääriinfo spetsialiste tööl kokku 83, pärast reformi on neid kokku 130).
Ka täna moodustavad noored arvestatava sihtrühma Töötukassa klientuurist, kuid seoses noorte osakaalu kasvuga koolitatakse Töötukassas töötavaid karjäärispetsialiste täiendavalt selleks, et nad oleksid valmis pakkuma karjääriteenuseid noortele neile sobivaimal viisil.
Mai lõpuks valmib Töötukassal täpsem tegevusplaan, kuidas karjääriteenustega edasi minnakse

SA Innove hariduse tugiteenuste agentuuri juht Nele Labi:
Mis puudutab karjääriteenuste osutamise keskkonda, siis juba täna saavad noored suures mahus karjäärinõu koolides ja Innove Rajaleidja chat’i vahendusel. Usun, et teenuse osutamise füüsilisest kohast olulisem on karjääriplaneerimise vajaduse teadvustamine ja noorte kõnetamine ehk kommunikatsioon. Võrreldes tööd leida soovivate täiskasvanutega on see kindlasti erinev ja nõuab erinevat lähenemist.
SA Innove ja Töötukassa töötavad täna ühiselt selle nimel, et muudatuste käigus ei katkeks karjääriteenuste osutamine noortele ja teenus saaks tõrgeteta jätkuda jaanuaris 2019.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused