0.5 C
Rapla
Neljapäev, 18 apr. 2024
RSKammerkoor Head Ööd, Vend andis kauni sünnipäevakontserdi

Kammerkoor Head Ööd, Vend andis kauni sünnipäevakontserdi

Helerin Väronen / foto: Hels Hinrikson.

Kolme kontserdiga – Tallinna Niguliste kirikus, Tartu Pauluse kirikus ja Rapla Maarja-Magdaleena kirikus – tähistas kammerkoor Head Ööd, Vend oma kümnendat sünnipäeva. Kontsertkava nimi oli „Et kiitke Jumalat“ ja koori dirigeeris Pärt Uusberg.


Kontserdi esimese poole moodustasid kolm eesti vaimuliku rahvaviisi seadet: “Et kiitke Jumalat, kes on nii helde”, “Päev lõpeb tääl, mu vaim ja meel” ja “Sa oled viimseski”. Seaded kirjutas Pärt Uusberg tegelikult Kanada koorile, kes soovis saada eesti regilaulu seadeid. Uusbergi jaoks olid aga vaimulikud rahvaviisid inspireerivamad ja juba kirjutamise ajal tekkis tal soov nende seadete Eesti esiettekanne teha kooriga Head Ööd, Vend. Juubelikontsertidel sai see soov täidetud.
Spetsiaalselt koori sünnipäevaks oli kirjutatud kontserdi teises pooles kõlanud teos “Missa Tagore”, milles põimusid kaks maailma: kanoniseeritud missa tekstile kirjutatud a capella koorimuusika vaheldus India müstiku Rabindranath Tagore luuletusega “On the seashore” (“Mererannal”). Uusberg on rääkinud teose valmimisest, et luuletus liigendus viieks osaks nagu missagi ja nii põimis Uusberg need kaks maailma omavahel kokku. Tunnetuslikult need maailmad põimuvadki, otsides mõlemad kontakti igavikuga siin ajalikkuses, leiab Uusberg.
Muusikale andsid väga kaunist kõla juurde Eda Peäske harfil ja Ruslan Petrov tšellol. Selles palas on sees lapselik süütus, rõõm ja kurbus, laste ja täiskasvanute maailma erinevused, armastus ja ka surm. Tekst justkui peegeldab elu kõiki tahke.
Kontserdi lõpus teatas Pärt Uusberg, et nüüd, kui Head Ööd, Vend on saanud kümneaastaseks, nad enam regulaarse koorina ei jätka. Selleks aga, et panna viimasele kontserdile korralik punkt, tuli esitamisele lausa kuus lisalugu, mille laulmiseks kutsus Uusberg publiku seas viibivaid koori vilistlasi kaasa laulma. Lisalood olid “Siis vaikivad kõik mõtted…”, “Valgusele”, “Õhtul”, “Muusika” ja “Hääd ööd”. Need lood on Uusberg varem kirjutanud Ernst Enno ja Juhan Liivi tekstidele.
Riinimanda koorid kinkisid aga koorile Head Ööd, Vend puu, mis istutati kirikuaeda muusikanurka. Puu istutamise juures pidas väikese kõne Pärt Uusbergi isa Valter Uusberg ja õnnistuseks kõneles kirikuõpetaja Mihkel Kukk, kes kinkis Pärdile tänutäheks raamatu vaimuliku Toomas Pauli mõtetega. Lõpetuseks laulis koor istutatud puu juures “Õhtu ilu”.

***

Jätkatakse projektkoorina

Pärt Uusberg: “Ühest küljest, eks igal asjal siin elus on oma aeg. 10 aastat on küllaltki pikk aeg nii ühe inimese kui ka koori elus. Näiteks on kunagine legendaarne koorijuht Tuudur Vettik öelnud, et üle 10 aasta ei maksa ühe koori juures dirigendil olla. Eks ole muidugi näiteid, kus kõik toimib ka siis, kui üks dirigent veab koori palju kauem kui vaid 10 aastat. Igal juhul harrastuskoori juhtimine ei ole lihtne töö. Inimesed, kes laulavad harrastuskooris, on oma elus teinud valiku panustada enamik oma ajast millelegi muule kui muusikale. Tänapäeva võimalusterohkes maailmas on isegi kord nädalas regulaarselt proovi jõudmine suurele osale kooriliikmetest raske. Niiviisi on aga dirigendina keeruline proove üles ehitada.
Ühesõnaga, praegu tunduks minu vaatenurgast toimivam proovida jätkata pigem nii-öelda projektkoorina. Kui tekib mingisugune idee, et midagi teha, saab saata koorilisti proovigraafiku ning uurida, kes saaksid osaleda; lootuses, et sel juhul osaleksid nad ka vähemalt 90% proovidest.
Teine põhjus on see, et kuna minu elus on nii-öelda põhiliseks elukutseks siiski helilooming, sooviksin süveneda sellesse üha enam ja panustada rohkem aega. Mida vanemaks olen saanud, seda mahukamaks on läinud erinevad kirjutamised. Kindlasti ei ole sündinud otsus kooriga enam regulaarselt mitte jätkata lihtsalt. Olen selle üle tegelikult mõtisklenud juba mitu aastat. Mõned aastad tagasi saigi aga seatud selline verstapost nagu HÖV 10 – et olgu mis on, 10 aasta juubelini võiks kenasti välja vedada. Hea meel on tõdeda, et nii läkski ja et sai pandud minu vaatenurgast vägagi väärikas punkt nii 10. hooajale kui ka regulaarsele HÖV-ile!”

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare