11.1 C
Rapla
Laupäev, 25 juuni 2022
spot_img

Kehtna Hoiu-Laenu­ühistu tähistas 25. tegevusaastat

Siim Jõgis / foto: Siim Solman.

Täpselt veerand sajandit tagasi asutati Kehtna Hoiu-Laenuühistu (HLÜ). Seda sündmust tähistati esmaspäeva, 18. juuni õhtul Kehtna külalistemajas Varjula.

Kohal oli ligikaudu nelikümmend inimest. Õhtut täitsid meenutused ühistu ajaloost. Juhatuse liige Tõnis Blank näitas slaide, kus oli terve ajalugu kokkuvõtlikult esitletud. Slaidisõu pealkiri oli “Sündimine reformi raginates. Ehk lugu sellest, kuidas Kehtna HLÜ sai 25aastaseks”. Blank ütles, et neid raginaid oli algusaegadel rohkemgi, kui tegelikult oleks võinud olla.
Ühistu ajalugu ulatub tagasi aastasse 1993. Blank rääkis, et tol aastal 9. veebruaril toimus 373 osavõtjaga koosolek, kus otsustati luua väike kohalik pank, mis hakkab oma tulu pealt laene andma. Kõigest mõni päev hiljem, juba 15. veebruaril pandi alus Kehtna ettevõtluse-arendusühistule. Algusaegadesse jagus ka keerulisi episoode. Blank meenutas, et osa algusaegadest moodustasid ka kohtusaagad, mille sisu oli see, et erastamise käigus vara saanud ettevõtted jäid ühistule võlgu.
Märgiline on see, et ligikaudu neljakümnest kohtulahingust võitis toonane Kehtna ettevõtluse-arendusühistu kõik. Blank mainis, et ühed märgilisemad neist kohtuasjadest olid Hillar Mardo ehk vabahärra Rumboldi vastu. Need reformiraginad jõudsid lõpule alles 15. märtsil 2010 ning kestsid seega seitseteist aastat. Praegune nimi Kehtna Hoiu-Laenuühistu saadi 8. jaanuaril 1998.
Hoiu-laenuühistud on Blangi sõnul praegusel hetkel Eestis kõige enam reguleeritud äriühingud. Nendele kehtivad äriseadustik, krediidiasutuste seadus, tulundusühistute seadus, hoiu-laenuühistute seadus ja rahapesu tõkestamise seadus. Siiski on 25 aastat tuldud toime ning elatakse edukalt edasi. Tänasel päeval on ühistus 297 liiget ning kirjas on 80 kehtivat laenulepingut. 2017. aasta lõpu seisuga oli ühistu bilansimaht 755 000 eurot. Laenuportfellis on praegu 633 000 eurot, millest 46 protsenti on antud eraisikutele ning 54 protsenti ettevõtetele.
Praegu asub Kehtna Hoiu-Laenuühistu kontor Raplas Tallinna maanteel ning seal on kaks töötajat. Blank rääkis, et hoiu-laenuühistu eelis on see, et kuna kõik liikmed teavad üksteist, on olnud hapuks läinud laene vähe. Kehtna HLÜ kuulub Eesti hoiu-laenuühistute katusorganisatsiooni, kus on seitse liikmesorganisatsiooni.
Esmaspäevasel sünnipäevaõhtul hoolitses muusikalise meelelahutuse eest kitarrimeister Helmut Hark.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised